1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Климатичните промени застрашават кулинарните богатства на Европа

Свят
 

Френските сирена и испанската шунка са заплашени от сушата

Най-доходоносният износ на храни от Стария континент е под натиск, пише Politico. Търговията от френските световноизвестни сирена до испанския хамон е застрашена.

Силната суша, която според учените може да е най-лошата от 500 години насам, нанесе щети на всички видове реколти в Европа, включително зърнени култури, зеленчуци, мед и вино, отбелязва изданието, но също така е застрашила европейски храни, които са специфични за конкретни региони и са защитени с печат на ЕС.

По-тежките климатични събития пречат на производствените цикли, което създава проблем и за производителите, за които е по-трудно да следват традиционните рецепти.

Загубата на печалба може да е сериозна. Само за миналата година храните и напитките, продавани с етикети за качество, са отбелязали печалба от над 70 млрд. евро.

Земеделците от Савоя и няколко други френски производители по географски означения са поискали изключения от правилата за производство заради сушата, за да могат да продължат да използват доходоносния печат на ЕС, макар че не изпълняват стандартите.

Трудности изпитват и производителите на сирене Пармезан заради засушаването на италианската река По, от която зависи около 30% от италианското индустриално земеделие.

Снимка: istockphoto.com

Производителите на испанската шунка Jamón de Bellota, която се прави от хранени с жълъди чистокръвни прасета, казват, че засегнатите от сушата дъбове са започнали да произвеждат по-малко жълъди. За да се адаптират към промените, производителите са намалили количеството шунка, което произвеждат в съответствие с по-ниските количества налични жълъди.

Фермерите се притесняват от способността им да се адаптират към променяща се околна среда, която се очаква да става все по-гореща и суха, докато растат вредните емисии.

Освен промяната на климата фермерите в ЕС са изправени и пред регулаторни заплахи в Брюксел, които засягат плановете за етикети с хранителните стойности върху стоки от ЕС.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии