1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Колко плаща Бил Гейтс за данъци върху недвижимите си имоти?

Недвижими имоти

Данъците върху недвижимите имоти на Гейтс представляват по-малко от 0,01% от нетното му състояние

 

Въпреки че най-богатите са критикувани, че не плащат справедливия си дял, има една област, в която е доста трудно да се избегне данъчното облагане - недвижимите имоти. 

Всяка година милиардерите трябва да платят хиляди на местните власти. Макар че сумата, която плащат, обикновено е нищожна в сравнение с общата им нетна стойност, някои милиардери, които са натрупали големи портфейли от недвижими имоти, плащат данъци, от които челюстта на обикновените хора би паднала.

Снимка: Getty Images

Бил Гейтс е един от тях. Миналата година жилищата, притежавани от Гейтс и бившата му съпруга Мелинда Гейтс, са натрупали 2,7 млн. долара за данъци върху недвижимите имоти. Това е повече от 700 пъти повече, отколкото средният американец плаща за имотни данъци всяка година, пише Business Insider.  

Бившият най-богат човек в света Гейтс е натрупал 275 000 акра земя, което го прави 42-ия по големина собственик на земя в страната, според доклада за земята. По-голямата част от тях са земеделска земя и са свързани с инвестиции, но 245 акра са за лично ползване.

Снимка: Getty Images

За три десетилетия той и Мелинда похарчиха повече от 150 милиона долара, за да закупят сегашното си портфолио от недвижими имоти. След развода им през 2021 г. част от имотите са прехвърлени от един тръст на друг. Почти невъзможно е да се различи кой какво притежава, тъй като всичките им тръстове са свързани с една и съща банка в Сиатъл.

Най-високата сметка за данъка върху недвижимите имоти на Гейтс е в щата Вашингтон, където той има имот от 10,5 акра в сиатълско предградие Медина покрай езерото Вашингтон. Той е похарчил 34 млн. долара за закупуването на 12-те парцела на и около имението си, известно като Ксанаду 2.0, и заедно те имат данъчна оценка от 183,5 млн. долара. Миналата година данъците върху имотите възлизат на 1,3 млн. долара. Тази година данъците за най-големия от парцелите - 5,15 акра на брега на водата - ще надхвърлят 1 млн. долара. 

Гейтс притежава пет имота в Калифорния, където стойността на имотите е висока. Най-високи са данъците за къщата на плажа в Дел Мар, която той купува през 2020 г. Къщата, която струва 43 млн. долара и поставя рекорд по онова време, е с данъчна сметка от около 480 000 долара за миналата година. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии