1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Наем или покупка на жилище: Двама брокери спорят кое излиза по-изгодно

Наем или покупка на жилище: Двама брокери спорят кое излиза по-изгодно

Да живееш "на гости" при хазяите или да плащаш ипотека?

 

Дали да си наемем жилище или да теглим кредит и да си купим собствено? Това е въпросът, по който през годините сме чували най-много дебати, спорове и караници. Виждали сме развалени приятелства, разделени семейства… Защото се оказа, че по тази тема има повече разбирачи, дори от онези, които казват, че са гурута във футбола и политиката.

Затова в Бизнес Видео Подкаст сме поканили специалисти. Георги Пейчев и Теодора Стоева са брокери с дългогодишен опит у нас и част от „остриета“ на „Имотека“. Те са колеги и приятели, но и на коренно различно мнение дали е по-добре да се живее под наем или да си купиш собствено жилище…

Теодора е фен на покупката, а Георги не може да се лиши от свободата да си сменя жилището, когато поиска и предпочита наемите.

По думи на Георги много често хората избират къде да живеят според работното си място. Лошото е, че светът ни днес е толкова динамичен, че то се променя често.

„Това налага да промениш квартала си, града си, а защо не и държавата“, казва той и допълва, че близостта на училището на децата също е от важно значение.

Също така младите хора, които идват от други градове първо предпочитат да живеят на квартира, за да опознаят града и района и чак тогава решават да си купят жилище на дадено място, когато имат финансова стабилност.

Теодора пък е на друго мнение. Според нея плащането на наем е загуба, защото тези пари могат да отиват изплащане на вноска на кредит.

„Един апартамент в София е с една спалня, без значение в кой район, е със средната цена е 150 000 хил. евро. В някои райони това ще е цената на жилище, което сега се изгражда или има нужда от ремонт. Банките финансират 80% от покупната цена, което значи, че около 120 хил. евро ще ни бъде ипотечният кредит. При период на кредита от 25 години и лихва, която в момента на пазара е 2,6 %, това значи около 1000-1100 лв. месечна вноска. Наемната цена на същия апартамент е 400-450 евро, което на практика е равностойно“, казва Теодора.

Георги добавя, че и за покупка и за наем основен проблем в София е намирането на паркомясто.

„Това го казвам от личен опит, аз съм шофьор и карам кола. Понякога се прибирам в 19-20 часа и прекарвам час в търсене на паркомясто“, казва той и допълва, че при новото строителство вече има практика под наем да се предлага и паркомясто.

Според него проблем в наемите остава, че все още на пазара има апартаменти, които са добре направени, но са с обзавеждане от преди 15 години на цените на добре направени, обзаведени модерно апартаменти.

Теодора пък изтъква предимството, че при хората, закупили жилище за инвестиция, много често наемателите плащат кредита им.

Под внимание при взимането на решение наем или заем, трябва да вземем предвид и дали ще харесаме съседите и дали ще можем да стигаме до общ консенсус по въпросите за етажната собственост.

Остава проблемът с хазяите… Теодора припомня, че голяма част от хората, които отдават жилища под наем имат особено отношение към имотите си, защото много често те са места, на които са прекарали детството си или са ги получили по наследство.

„Брат и сестра, придобили имот по наследство, не могат да живеят заедно и предпочитат да го дават под наем. Тук идва един много тънък момент – човешкият фактор и сантименталността към жилището. Много често наемодателите възприемат наематели като гости в техния дом, които са длъжни да им плащат, което е много неприятно усещане за наемателя“, добавя тя.

По нейни думи много от наемодателите имат проблем с домашните любимци, но и с малките деца и понякога дори изискват 3 депозита.

„Понякога не можеш да правиш и елементарни подобрения без да питаш собственика“, добавя тя.

Георги от своя страна не е съгласен с Теди и казва, че когато си под наем надали ще искаш да правиш грандиозни ремонти и да влагаш маса пари.

Гледайте останалите предимства и кой спечели спора във ВИДЕОТО!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии