1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Пътниците на Летище София вече сами ще сканират бордните си карти

БГ Бизнес

Аерогарата планира да въведе в експлоатация още самостоятелни гишета за чекиране на багаж

Летище София въвежда система за самостоятелно сканиране на бордните карти при първата проверка, потвърдиха пред businessnovinite.bg от Летище София.

Снимка: Ладислав Цветков

Всички пътници вече сами ще сканират бар кода на бордните си карти още на ниво 0 на Терминал 2. При правилна бордна карта се отварят вратите и хората се качват на следващото ниво за проверката на скенерите.

Снимка: Ладислав Цветков

Засега все още има и проверка на място от служители на летището, като с времето ще отпадне. Бордните карти могат да бъдат на телефона или разпечатани на хартия.

По този начин вече няма да има струпване на пътници при сканирането на бордните карти, където в момента има само три гишета със служители.

Снимка: Евгений Милов

Те ще продължат да помагат на пътниците при сканирането и ще напътстват тези с проблемните баркодове, които машините не ги допускат, пише TravelNews. 

Снимка: Ладислав Цветков

По големите летища в Западна Европа въведоха тези системи отдавна и те облекчават опашките. От друга страна спестяват персонал, който може да бъде насочен към други системи за контрол и проверки.

Снимка: Ладислав Цветков

През тази година Летище София планира да въведе в експлоатация още самостоятелни гишета за чекиране на багаж, където пътниците сами ще си мерят куфарите, ще си поставят стикерите и ще ги пускат на лентата.

Снимка: Ладислав Цветков

Целта отново е облекчаване на опашките, които се получават в най-натоварените часове. Засега най-голям проблем създава струпването на хора при скенерите, които са само четири и не са достатъчно. Освен това са разположени в много тясно пространство на ниво 1, където не могат да поберат опашките. 

Летище София обяви през 2023 г. стратегическо партньорство с испанската технологична компания AIRPORT GURUS за главната системна интеграция като част от програмата за разширяване на Терминал 2 и Терминал 3.

Снимка: Ладислав Цветков
Това сътрудничество е важен етап от ангажимента на летището за подобряване на операциите и условията за пътуване. 

Снимка: Ладислав Цветков

AIRPORT GURUS ще бъде главният системен интегратор и ще работи тясно с дирекцията „Цифрова трансформация“ на „СОФ Кънект“, за да ръководи изпълнението на обширната и сложна програма за интеграция на разширението на летището. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии