1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Къща в Занзибар на цената на едностаен апартамент в Обеля - реалистично ли е (ВИДЕО)

Къща в Занзибар на цената на едностаен апартамент в Обеля - реалистично ли е (ВИДЕО)

Предприемачът Калоян Георгиев разказва в Бизнес Видео Подкаст каква е инвестицията в земя на танзанийския остров

 

Бизнес и предприемачество в Занзибар – доза късмет или нещо друго

През март 2020 г. пандемията заварва семейството на Калоян Георгиев и техни приятели на почивка на екзотичния остров. Отиват уж за седмица, а първите хора от компанията се връщат след 6 месеца.

Снимка: bTV Бизнес екип

Калоян и семейството му остават там 1 година - със съпругата му работят от разстояние, но ситуацията им дава възможност да оценят потенциала на танзанийския остров и да инвестират в него.

Снимка: Калоян Георгиев, личен архив

Те купуват 10 дка земя от местен човек и започват да строят къщи. По онова време Калоян има дял от компания за дистрибуция на фармацевтични продукти за около 50 пазара в Африка, Европа и Азия и няма никакъв опит в строителния бранш.

„Имаше две хипотези – пандемията да свърши, а ние да строим във времето, в което никой не го прави, другата е ясна. И ние избрахме първата опция – да строим“, разказва Георгиев.

Той не познава достатъчно местната реалност, не е хотелиер, никога не се е занимавал със строителство и новото бизнес начинание за него е предизвикателство, което не е лесно, но приключва организирано и бързо.

Занзибар

Африка генерално е рискова, но Танзания е сравнително спокойна и с огромен потенциал. Занзибар е малко, красиво парче земя в Индийския океан, което се развива динамично през последното десетилетие.

„Инвеститорите от цял свят го преоткриват. Мястото се развива едновременно като тропически рай с големи проекти – наричат го африканският Сингапур. Затова и очакванията са цените тепърва да избухват. Сега е времето да вземеш земя и да инвестираш в нея“, казва Георгиев.

Напливът от чужденци е голям, като европейци и американци са тези, които предимно създават нещо на острова.

Снимка: Калоян Георгиев, личен архив

Самият той успява да построи преди години The Nest – селище с двадесетина ваканционни къщи, спортен център и училище за кайт сърф и вече е на път да разшири бизнеса си на танзанийския остров с бъдещото Ankaya Village.

„От ден първи на строежа къщите бяха напълно резервирани за месеци напред“, казва Калоян.

Снимка: Калоян Георгиев, личен архив

Реализирането на проекта отнема около 7-8 месеца, а инвестицията варира между 3 и 4 млн. долара. Мястото, което предприемачът и съпругата му създават, е интересна комбинация от стиловете арт и еко.

Снимка: Калоян Георгиев, личен архив

„Изкуството е страст на жената до мен, която е завършила художествена академия във Флоренция. За нас е много важен и спортът, затова изградихме селището с различни видове активности – водни, граунд, също така разполагаме и с конюшня“, казва Калоян.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии