1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Държавите в света с най-много кръгови кръстовища

Държавите в света с най-много кръгови кръстовища

В света има много страни, които разчитат на тях в трафика

 

Ако всеки ден сте на път, значи познавате добре кръговите кръстовища. Тези кръгли острови регулират движението в провинцията или в покрайнините на градовете. 

В света има много държави, които разчитат на тях в трафика. Експертите от DiscoverCars ги класифицират по няколко начина - по най-голям общ брой кръгови кръстовища, тези с най-голяма гъстота (на квадратен километър) и тези с най-голям брой на милион жители. Ето кои са те момента:

Франция е световен шампион
 

Със своите 42 986 кръгови кръстовища (б.а. - повече от едно на община), Франция е страната с най-голям брой такива. Освен виното и сиренето, тази страна има още едно нещо, заради което може да се нарече световен лидер. Франция държи и рекорда за най-голям брой кръгови кръстовища на глава от населението - 663,8 на 1 милион жители. Въпреки обхвата на територията й, гъстотата на кръговите кръстовища също е сравнително висока. С общо 78,5 на кв. км. Франция се нарежда на четвърто място в света по този критерий.  

Великобритания е втора 

Британците карат отляво, но няма за какво да завиждат на съседите си по отношение на кръговите на тяхна територия. Обединеното кралство е на второ място по общ брой (25 976) и гъстота (107,4 на кв. км.).  

Италия е в Топ 3 

С 18 172 кръгови кръстовища на своята територия Италия допълва подиума. На полуострова има 61.5 на квадратен километър и 308,7 на 1 милион жители. Не е никак зле за Ботуша, който е с дължина от 302 073 кв. км. 

Испания ги следва неотлъчно 

Още една европейска страна се нарежда в тази класация. Испания, която е разположена на площ от 506 030 кв. км., има около 15 053 кръгови кръстовища. Това прави по общо 30,1 на кв. км. и по 316,8 на милион жители.  

Бразилия е първата, която не е в Европа 

Вече знаем, че европейците много обичат да обикалят. Но има и много от тези изящни регулатори на трафика извън Стария континент. На петата позиция се намира Бразилия, която разполага с общо 11 854 кръгови кръстовища. Необятната й територия (б.а. - 8,5 млн. кв. км.) означава, че има само по 1,4 на кв. км.  

Нидерландия - №1 по гъстота 

Със 113,4 кръгови кръстовища на квадратен километър Нидерландия е световен шампион по гъстота на застрояване, изпреварвайки Франция и Обединеното кралство. Не е изненада, ако се има предвид колко малка е държавата (б. а. - с площ от 41 850 км.).  

Израел и Белгия са добре известни 

Други две малки държави се появяват в Топ 5 с най-висока гъстота на кръгови кръстовища. Това са Израел, който е 3-ти с 81,8 на кв. км. и Белгия, която е на 5-та позиция с 67,7 на кв. км.  

На глава от населението 

Ако погледнете броя на кръговите кръстовища на глава от населението, най-често те се оказват в страни с ниско население, съчетано с добре развита пътна мрежа. След Франция, Португалия е на второ място по този показател (473,4 на милион жители) и Норвегия на трето място (427,1), следвана от Исландия (421) и Ирландия (385). 

Каква е ситуацията в Китай и САЩ? 

Европейското господство показва, че кръговите кръстовища са конструкции, специфични за Стария континент. Въпреки огромните си площи и население, САЩ и Китай имат съответно само 8891 и 3381 от тях.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии