1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Nokia и НАСА пускат 4G на Луната

Nokia и НАСА пускат 4G на Луната

Защо ни е нужна такава връзка на Луната?

 

Изпращане на съобщения до Луната? Стрийминг на Марс?

НАСА и NOKIA си партнират за създадане на клетъчна мрежа на Луната, за да помогнат за полагането на първите стъпки за дългосрочно човешко присъствие на други планети, казва CNN. 

Все още не е потвърдено точно кога, но през годината трябва да бъде изстреляна ракета на SpaceX, която да изпрати 4G мрежа до Луната. Спускаемият апарат ще монтира системата на южния полюс на спътника и след това тя ще се управлява дистанционно от Земята.

4G мрежовото звено се изгражда от Bell Labs на Nokia, използвайки набор от готови търговски компоненти. Той ще бъде натоварен на спускаем апарат, направен от американската компания Intuitive Machines, и след като бъде стартиран той ще свърже спускаемия модул чрез радио оборудване с две роуминг системи със собствена специална мисия: да търсят лед.

Едно от превозните средства, марсоходът Lunar Outpost, ще изследва района, известен като Shackleton Connecting Ridge, докато другият, бункерът Micro-Nova, ще се потопи в кратер, за да сканира за лед.

Ако системата успее, това ще бъдат първите подобни доказателства, че на Луната има или е имало лед, и то получени в реално време на Земята. Лунният лед може да се използва за създаване на годен кислород и дори гориво, което в крайна сметка може да се използва за стартиране на мисии до Марс от Луната.

За програмата Artemis на НАСА, която има за цел да върне астронавти на Луната това десетилетие, клетъчната свързаност е безценна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии