1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Климатичните промени ли са предизвикали наводненията в Дубай? (ВИДЕО)

Климатичните промени ли са предизвикали наводненията в Дубай? (ВИДЕО)

До средата на века годишните валежи в Обединените арабски емирства може да се увеличат с до 30%

 

От 10% до 40% по-интензивни емисии на парникови газове са спомогнали наводненията в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Оман в средата на април. Това показва анализ на World Weather Attribution (WWA), цитиран от Bloomberg.

Снимка: Reuters

На 14 и 15 април в Дубай паднаха повече от 250 mm. Екип от учени установи в началото на годината, че до средата на века годишните валежи в ОАЕ може да се увеличат с до 30%, като броят на дните с 10 или повече mm дъжд ще нарасне.

Въпреки все по-точните прогнози и предупреждения в Оман и ОАЕ, инфраструктурата не е пригодена за справяне с все по-интензивните валежи, които могат да предизвикат наводнения.

Според WWA над 80% от жителите на ОАЕ и Оман живеят на ниски, застрашени от наводнения терени, а 90 на сто от инфраструктурата на Емирствата е изложена на риск от по-екстремни метеорологични условия и повишаване на морското равнище.

Не е за подценяване и т.нар. явление Ел Ниньо – климатичният феномен, който предизвиква хаос във времето по целия свят.

Снимка: Reuters

„Ако не беше годината на Ел Ниньо, нямаше да вали по този начин. Ако не беше и изменението на климата, нямаше да има толкова силни дъждове и бури", казва Фридерике Ото, изследовател на WWA.

Наводнения от мащаба, който видяхме в Емирствата, се случват изключително рядко, затова и изследователите разполагат с малък набор от данни, съответно при тях има по-голяма статистическа несигурност.

Експертите стигат до заключението, че климатичните промени са влошили бурята, в съчетание с регионалните и глобалните тенденции и фактът, че по-топлият въздух задържа повече вода.

Снимка: Reuters

Няма други обяснения за увеличаването на валежите в региона, пишат от WWA. В допълнение към заключенията си, изследователите обръщат внимание и на начините, по които Емирствата могат да се адаптират към бъдещето, в което ще има още такива явления.

Интензивността и честотата на екстремните дъждове по света се увеличават с повишаването на температурата, установи и Междуправителственият панел по изменение на климата на ООН (IPCC).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии