1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Най-опасните туристически дестинации

Най-опасните туристически дестинации

Ако пътувате до някое от тях, бъдете нащрек

 

Светът е пълен с очарователни места, които привличат тълпи туристи. Има голямо разнообразие в тези дестинации, от тропически рай до планински върхове, и те привличат хора, вариращи от търсачи на слънце до търсачи на силни усещания.

Въпреки това, колкото и невероятни да са някои места, те могат да бъдат и много опасни. Опасността може да бъде от различни източници, от природни опасности до високи нива на престъпност.

Най-опасните туристически места

Въпреки че някои от тези места не са най-лошите места за посещение, има основни причини, поради които трябва да бъдете внимателни. Ето някои от най-опасните туристически дестинации на планетата.

Долината на смъртта, Калифорния

Основна опасност: автомобилни катастрофи

Долината на смъртта е най-горещото място на планетата, температурите са достигнали 56 градуса. Екстремните температури са отнели живота на много хора, които са проявили небрежност да се отклонят от пътищата. Ако топлината не е достатъчна, гърмящите змии са друга опасност.

Снимка: iStock

Независимо от това, Долината на смъртта все още е популярна туристическа атракция, отчасти поради това колко е опасна. Ако все пак попаднете в Долината на смъртта, не забравяйте да се придържате към пътищата и да вземете много вода със себе си, за да избегнете дехидратация и топлинен удар, пише Bright Side.

Пустинята Данакил, Етиопия

Основна опасност: топлинно изтощение

Пустинята Данакил, разположена на границата между Етиопия и Еритрея, също е опасна заради голямата жега. Въпреки че не е толкова горещо като Долината на смъртта, пустинята Данакил все пак ще достигне около 55 градуса.

Снимка: iStock

Високите температури отчасти се дължат на геотермалната активност в региона, която също е отговорна за езерата от киселина и отровни газове. Пустинята е популярна туристическа дестинация, но на посетителите се препоръчва да се придържат към водачи през цялото време.

Връх Еверест, Непал

Основна опасност: хипоксия

Връх Еверест има тенденция да привлича изключително разнообразие от туристи. Тоест тези, които искат да се изкачат до върха на най-високия връх в света. Всяка година около 1200 смели изследователи тръгват от подножието на планината. За съжаление, само около половината стигат до върха, а някои умират, опитвайки се.

Докато изкачвате планината, условията стават все по-тежки. Ниските нива на кислород, минусовите температури и фаталните падания са само някои от нещата, за които хората тук трябва да внимават. Смята се, че повече от 200 тела все още остават в планината, замръзнали там, където са загинали.

Кингстън, Ямайка

Основна опасност: престъпна дейност

Ямайка е тропически рай и дом на легендарния Боб Марли. Страната също е богата на история, тъй като е била под испанско и британско колониално управление и е родното място на растафарианската религия.

Хора от цял свят се стичат до девствените плажове на Ямайка и се наслаждават на жизнената, но спокойна култура. Въпреки това, както е в случая с много тропически райски места, нещата не са толкова райски под повърхността. Нивата на бедност и престъпност са високи, особено в столицата на страната Кингстън. Посетителите тук се съветват да не се отклоняват от безопасността на курортите.

Скалите на Мохер, Ирландия

Основна опасност: падане от скали

Естествената красота на Ирландия, богатата история и топлото посрещане помагат на страната да стане популярна туристическа дестинация. Модерни градове като Дъблин са богати на култура и изкуства, с много занимания за посетителите. Много хора обаче идват заради селската красота на страната, а не заради забележителностите.

Снимка: iStock

Една такава атракция са зашеметяващите скали на Мохер, разположени на скалистия западен бряг на острова. Забележителностите са впечатляващи, с изглед към бреговата линия и над Атлантическия океан. Въпреки това, колкото и красиви да са, те са и много опасни. Много хора са падали от тях, след като са се приближили твърде много до ръба, за да видят по-добре.

Ню Смирна Бийч, Флорида

Основна опасност: атаки на акули

Плажът Ню Смирна във Флорида е раят за сърфистите. Перфектните вълни привличат сърфисти от цял свят, подпомогнати от топлия климат на Флорида. За съжаление обаче опасността дебне точно под вълните. Водите край плажа Ню Смирна гъмжат от акули.

Флорида е известна като световната столица на нападенията от акули, а плажът Ню Смирна е едно от най-опасните места във Флорида. Акулите и сърфистите обикновено не са добра комбинация. Не че акулите си мислят, че в менюто има хора, но бъркат сърфистите с обичайната си плячка: тюлените. Независимо от причината зад атаката, резултатите са неприятни и потенциално животозастрашаващи.

Национален парк Хавай, Хавай

Основна опасност: отровни газове

Освен с плажове, които много хора мечтаят да посетят, Хаваите са известни и с активната си вулканична дейност. Малката група острови седи точно над линията на разлома, което я прави един от най-активните вулканични региони на планетата. Дейността е завладяващо място за туристите, но същевременно крие много опасности.

Не само лавата е изключително гореща, което крие очевидни опасности, но отровни газове и пепел изпълват въздуха в някои райони. Вулканите и околните райони са отнели живота на туристи и други хора, които не са положили достатъчно грижи, за да се предпазят.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии