1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Венеция с туристическа такса от днес, местните негодуват

Венеция с туристическа такса от днес, местните негодуват

Ето кои туристи няма да плащат таксата

От днес, 25 април, туристите, желаещи да посетят Венеция, ще трябва да заплащат такса от 5 евро, съобщават световните агенции. Пробната инициатива е опит да бъдат обезкуражени туристите, посещаващи града само за един ден, в най-натовареното време. 

Таксата ще се плаща за влизане в града между 08:30 и 16:00 часа, но не се отнася за жители на областта Венето, хора които работят, учат или са родени във Венеция, както и за туристи, резервирали нощувки. Децата под 14 години също са изключени от таксата, а в някои случаи ще се допуска и изключение срещу ваучер, пише Reuters. 

Венеция

Пробният период на схемата първоначално ще продължи до 5 май, а след това - през почти всички уикенди до средата на юли, за общо 29 дни тази година. След това до края на годината ще бъде взето решение дали схемата да стане постоянна.

Притокът на посетители от цял свят носи много пари на "горещите" туристически дестинации. От известно време обаче масовият туризъм създава и проблеми на Венеция - една от най-известните туристически дестинации в света.

Историческият център с известния площад "Сан Марко", моста Риалто и многобройните канали вече има по-малко от 50 000 постоянни жители, а в разгара на сезона в някои дни туристите са повече от два пъти повече.

Според оценки миналата година градът е бил посетен от около 15 милиона души.

Неплащането на входния билет може да доведе до глоба от 50 до 300 евро. Според градските власти приходите ще бъдат използвани за обновяване на канали, пътища и сгради. 

В същото време властите във Венеция бяха обвинени, че са превърнали известния град-лагуна в „увеселителен парк“, тъй като влиза в сила дълго обсъждана входна такса за еднодневни екскурзии.

Но няколко комисии и асоциации на жителите са организирали протести, като твърдят, че таксата няма да помогне за разрешаването на проблема, пише The Guardian.

„Мога да ви кажа, че почти целият град е против това“, твърди Матео Секи, който ръководи Venessia.com, група активисти на жителите. „Не можете да наложите входна такса в град; всичко, което правят, е да го превърнат в тематичен парк. Това е лош образ за Венеция...?“

Някога сърцето на могъща морска република, главният остров на Венеция е загубил повече от 120 000 жители от началото на 50-те години на миналия век, прогонен от редица проблеми.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии