1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Най-често кибератаките идват от Русия и Украйна, където всичко е геополитика (ВИДЕО)

 Най-често кибератаките идват от Русия и Украйна, където всичко е геополитика (ВИДЕО)

Пресиан Янкулов: Ако всеки следва правилата, няма да се откриват уязвимости, архитектури и алгоритми

 

В „лексикона“ на някои хора се е загнездило, че хакерите трябва да са лоши хора с качулки. Всъщност хакер може да е всеки и не говорим само за информационните технологии. Това каза Пресиан Янкулов в нашия БизнесВидеоПодкаст, който от дълги години се бори с „лошите“ в сферата на киберсигурността.  

Пресиян е един от онези IT специалисти, които, отегчени от сферата, решават да провокират себе си, в опит да се опитат да мислят малко повече извън конвенционалните рамки. Така започва неговата история в киберсигурността. 

„Хакерството е нестандартният начин на мислене – out of the box. Да намериш решение на проблемите и да изпълниш някаква задача по по-креативен начин. Затова в сигурността се залага на хакерите. Защото, за да се заобиколят мерките за сигурност и да се намерят слабите места, ти трябва да мислиш нестандартно, защото, ако всеки следва правилата и всеки мисли еднакво, тогава няма да се откриват уязвимости, архитектури и алгоритми“, казва Пресиан.

По негови думи суровата истина е, че в България не сме готови да се справим с кибератаки от други недоброжелателни държави и организации.

Най-важните директиви, които в момента ни помагат за справянето с този тип проблеми са GDPR и предстоящото приемане на NIS2.

„В момента в интернет е така наречения „Див запад“ и тепърва архитектури, протоколи и системи, които все още функционират, изградени преди десетки години, се опитват да внесат подобрения, за да не бъдат уязвими“, казва той.

Най-големият проблем за бизнеса и администрацията се оказват т. нар „синдикати“, или по друг начин казано групировки. Янкулов казва, че тези организации са дори по-добре организирани от една нормално функционираща компания.

„Там правилата се спазват много по-строго. Всеки знае своите отговорности. Разпределени са между хората, защото, ако един стъпи на криво цялата организация ще отиде в затвора, което се случва много често“, добавя той.

Атаките са предимно насочени към големите бизнеси, а не към индивидуалните потребители на технологии, защото там са и парите.

Питаме го за атаките срещу държавните институции. Тяхната цел е за дестабилизиране на държавата. Подобен беше случаят и с атаката на Български пощи.

Най-често подобни атаки идват от Русия и Украйна, където всичко е геополитика.

Другите най-чести атаки са с типа вируси Ransomware синдикатите. Такива атаки в последно време има дори върху цялата болнична система на САЩ.

„Това е все едно да атакуват нашата здравна каса“, разяснява Пресиан. „Идеята е такива синдикати да изискват криптовалути като откуп. Това е стандарта, защото са непроследими“, добавя той.

Вижте още за трендовете в кибератаките във ВИДЕОТО!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии