1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Бум на строителството в тази област, каква е причината?

Бум на строителството в тази област, каква е причината?

Първенец в страната по брой нови апартаменти и къщи си остава София

 

Бум на въведените в експлоатация жилища по Южното Черноморие отчитат от бранша за 2023 г. Бургаска област бележи ръст с около 78% в сравнение с 2022 г.

Главоломният ръст там се дължи на решение на общинския съвет за изграждане на два нови квартала - “Хоризонт” и “Мадика”, както и на засилено застрояване на “Крайморие”. Първите два все още са необитаеми, може би има епизодично заселили се клиенти, споделят местни брокери. В областта увеличението на новопостроени апартаменти е много по-малко.

В Созопол например всеки потенциален терен за строителство първо трябва да мине през проверка за археологически находки, което в найдобрия случай ще забави разрешителните, пише "24 часа". Ако обаче открият ценни артефакти, строежите може да се провалят. Това предполага по-дълъг и рисков инвестиционен процес.

В Царево нямат общ устройствен план и затова там няма засилен градеж. Същото важи и за Поморие. Строи се с план за застрояване на юг. Докато в Слънчев бряг брокерите продават повече готови отпреди апартаменти. Новите сгради са в западната част, както и в местността Юрта в Свети Влас, района на Кошарите. Несебър преди 2 години беше рекордьор с 10 000 имотни сделки.

Засиленото строителство в Бургас се дължи и на още един фактор. Много хора от съседните области - Ямбол и Сливен, които са останали без работа, са се насочили към Бургас. В него има няколко университета, а освен това градът се разраства.

Същата е тенденцията към Варна - там се преселват от Търговище, Разград и Шумен. Преди войната в Украйна беше пълно с руснаци, които купуваха имоти по българското Черноморие. Но в последните 2 години голяма част от тях ги продадоха. Бяха закрити редовните полети между Бургас и Москва и Петербург, а цените на билетите през Истанбул струваха около 3000 лв., разказаха брокери. Според тях тази година ситуацията е променена, вече са пуснали доста самолети, които свързват града на Босфора с Русия.

Цената за пътуването е спаднала на около 700 лв. Така тези, които не са си продали имотите у нас и не са поставени под санкции, могат да идват през лятото. Брокерите прогнозират, че те ще дойдат на почивка. Освен това по Черноморието купуват и рускоговорящи, които живеят постоянно в Европа. Но най-големият дял от сделките е за българи.

Разбира се, първенец в страната по брой нови апартаменти и къщи е София. 881 сгради с общо 5834 жилища в тях са въведени в експлоатация в столицата през миналата година. В Пловдив те са съответно 742 и 2029, във Варна - 565.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии