1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Фирми за шоколад - по-богати от страните производителки на какао

Свят
 

Световното предлагане на какао ще намалее с поне 10 %

 

Цените на какаото започнаха седмицата с най-високите си стойности, регистрирани някога - над 12 500 долара за тон, колкото струва покупката на около 150 барела петрол - и за анализаторите не е ясно дали те вече са готови да се понижат, пише FastCompany. 

Причината за това е своеобразна перфектна буря от катастрофални реколти, десетилетия наред недостиг на ресурси в самите ферми и пазарни спекулации, които водят до още по-високи цени. Марките за шоколад вече реагираха с два от любимите си инструменти за притъпяване на въздействието на нарастващите разходи за доставка: повишаване на цените и намаляване на размера на продукта.

Снимка: Getty Images

Недостигът е резултат от продължаващите лоши метеорологични условия в Западна Африка, където се произвежда около 80 % от световната реколта, последвани веднага от силна суша.

Снимка: Reuters

 

Какаото е податливо на екстремни условия и в Гана и Кот д'Ивоар, двата водещи световни производителя на какао, дъждовете доведоха до болести по културите, а след това сушата и горещините унищожиха това, което е останало. В някои ферми 6000 дървета са намалели до по-малко от дузина. Международната организация по какаото смята, че през този сезон световното предлагане на какао ще намалее с поне 10 %. 

Към всичко това се прибавят и по-дълбоки структурни проблеми: По-голямата част от какаото в света все още се отглежда от дребни фермери, които не разполагат със собствени средства, за да инвестират в по-добро напояване или да подобрят по друг начин земята си. С възрастта дърветата стават все по-уязвими към жестоки горещини и други екстремни климатични условия, както и към болести по растенията като черно гниене на шушулките. Освен това експлоатацията от страна на човека продължава да бъде проблем.

През последното десетилетие цените на какаото се търгуваха на нива около една четвърт или една пета от сегашните - между 2016 г. и 2023 г. те варираха между 1900 и 2700 долара, преди да започнат да се покачват миналата есен. Но сега, след като се повишиха, в някои индустриални ъгли се говори за необходимостта те да се задържат там.

Преди две седмици световноизвестният шоколатиер Жак Торес заяви пред Yahoo Finance, че "не е против" корекция, която да задържи цените нагоре. "Моето убеждение е, че 3000 или дори 4000 долара за тон не са достатъчни", обясни той, но предупреди, че "ако нашите шоколади станат прекалено скъпи, ще продаваме много по-малко". Така че трябва да намерим начин да направим този шоколад по-достъпен". 

Други твърдят, че ако индустрията успее да се приспособи към по-високите цени, цялата верига на доставки ще спечели. Миналия месец в интервю Дъглас Ламонт, главен изпълнителен директор на Tony's Chocolonely (марката с онези ярки етикети и карикатурен шрифт), заяви пред Financial Times, че това е "чудесен момент за индустрията да се ангажира да плаща повече на фермерите, защото цената за потребителите вече се е повишила", но добави, че се опасява, че когато цените се върнат на планетата Земя, големите компании като Mars, Nestlé и Ferrero Group просто ще реагират, като приберат печалбите.

Докато джобовете на потребителите са засегнати, а фермерите, отглеждащи какао, жонглират с недостатъчни инвестиции и с щети по реколтата, една група е в добра позиция да се справи с тази тенденция и това са самите големи производители на шоколад - или още повече техните собственици милиардери

Семействата Ferrero и Mars са засегнати още по-силно. Как се справят собствениците на двете най-големи частни шоколадови компании? Миналата година състоянието им е нараснало до 161 млрд. долара, сочи анализът на Oxfam - "повече от общия БВП на Гана и Кот д'Ивоар". С други думи, клановете, които стоят зад двете най-големи семейни шоколадови компании, са по-богати от двете държави, в които се отглеждат по-голямата част от какаовите зърна. Според Индекса на милиардерите на Bloomberg състоянието на Джовани Фереро и неговото семейство - № 34 в списъка на Bloomberg - е било 37,8 млрд. долара през юли миналата година, а понастоящем възлиза на 39,9 млрд. долара.

Oxfam посочва проучване от 2023 г., проведено с повече от 400 ганийски фермери, които снабдяват най-големите производители на шоколад. Резултатите показват, че от 2020 г. насам доходите им са намалели средно с 16 %, като 9 от 10 души твърдят, че са в по-лошо положение след пандемията.

В изявление политическият съветник на Oxfam Барт Ван Бесиен казва, че тези диви цени от 12 500 долара за тон е можело да бъдат предотвратени от самото начало, ако компаниите са плащали достатъчно на фермерите, за да направят стопанствата си по-устойчиви. Той допълва, че е жестока ирония да се знае, че нямат друг избор, освен да плащат високи цени "сега, когато пазарът го изисква", но въпреки това те "се отдръпваха всеки път, когато какаовите фермери го правеха". 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии