1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи в Кипър, у нас - 100 лв.

Финанси

Великденските помощи в Кипър тази година са увеличени с 30%

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с ниски доходи в Кипър, реши правителството днес, предава БНР. Мярката е част от изпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната и продължение на целевите помощи за уязвимите социални групи заради инфлацията. 

Великденските помощи в Кипър тази година са увеличени с 30%, или 60 евро повече, спрямо отпуснатите миналата година. 

Сумата за празника ще бъде изплатена на около 14 000 пенсионери. Това са възрастни с доход до 7000 евро при едночленни домакинства и до 12000 евро за домакинства от двама души.

За да не се стесни броят на получателите на помощта, правителството реши да не прилага критерия за размера на депозитите, включен в плана за подпомагане на пенсионерите с ниски доходи.

Допълнителните великденски плащания ще струват на бюджета 3,3 млн. евро. 

Великденската надбавка допълва целевите помощи за пенсионерите с ниски доходи, отпуснати вече от правителството заради поскъпването на живота. Според тях възрастните получават по 100 евро за трите месеца от април до юни. Приготовленията и пазаруването за Великденските празници ще бъдат облекчени заради нулевата ставка на ДДС за основни стоки, като хляб,мляко, яйца, чието действие според предишно решение на кабинета бе продължено до края на юни. 

У нас Народното събрание реши пенсионерите с най-ниски доходи да получат по 100 лв. великденска добавка към пенсиите. Великденската добавка ще обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава че добавки ще получат около 534 хиляди души. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии