1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Надежда Данабашева: Децата с аутизъм могат да успяват, но трябва да ги интегрираме в обществото (ВИДЕО)

Надежда Данабашева: Децата с аутизъм могат да успяват, но трябва да ги интегрираме в обществото (ВИДЕО)

Дори и бившият най-богат човек в света Илън Мъск призна през 2021 г., че има Синдром на Аспергер

„Искам да се извиня на всички, които съм обидил някога. Просто трябва да кажа, че преоткрих електромобилите и изпращам хора на Марс с космически кораб. Мислите ли, че ще бъда просто един нормален човек?“

Снимка: Надежда Данабашева, личен архив

Думите са на основателят на Tesla и SpaceX Илън Мъск, който през 2021 г. за първи път признава публично, че има Синдром на Аспергер. Той прави разкритието в дебюта си като водещ на Saturday Night Live. Мъск влиза в тази роля за един от последните епизоди на 46-ия сезон на комедийното предаване.

Снимка: EPA

В популярното шоу на NBC той дори казва, че е първият човек с Аспергер, който го води или поне първият, който си признава за това. Всъщност, канадският актьор и комик Дан Айкройд, който също страда от Синдром на Аспергер, излиза на сцената през 2003 г., но признава за болестта по-късно.

Разстройство от аутистичния спектър се характеризира със значителни трудности в социалното взаимодействие и нестереотипно поведение, но това не е попречило на Мъск да се превърне в най-богатия човек в света, какъвто беше и в началото на 2024 г., но впоследствие беше изместен от основателя на модната империя LVMH Бернар Арно.

И макар че хора като Мъск са изключение, хората с аутизъм са не просто различни – те са необикновени по своему. Затова за тях е повече от важно да бъдат интегрирани и разбрани в обществото.

В България с всяка изминала година все повече деца биват диагностицирани в аутистичния спектър. Преди повече от 10 години и Надежда Данабашева разбира, че синът ѝ Борис е от тях. Така започва и нейната лична битка за информираност по темата за аутизма.

Снимка: twitter.com/engineers_feed

Историята на Надежда разказваме и в поредицата „Жените на България“.

„Казах си, че няма да позволя диагнозата да ни погълне. Няма да позволя тя да дефинира мен, съпруга ми или дъщеря ми. Имаме син, който е различен, но това не значи, че нямаме самоличност. Мисля, че 10 години по-късно съм успяла в обещанието си“, категорична е Надя.

Не знае тя ли е избрала живота си, или той нея. Към онзи момент знае единствено, че ни е даден, за да преодоляваме обстоятелствата, които ни застигат и да не променяме философията и възгледите си заради тях.

Вярва, че колкото и трудно да е, трябва да се говори по темата и да се адресират послания до обществото ни – че родителите на деца от спектъра имат нужда от разбиране, подкрепа и толеранс, че обвиненията и срамът са неоснователни.

Снимка: Надежда Данабашева, личен архив

„Осъзнавам, че е трудно да прескочим някои бариери в отношенията, но не можем да слагаме етикет на едно дете, само защото е аутист“, казва Надежда.

Диагнозата със сигурност не е състояние, от което се излиза лесно. В този аспект може да се определи като присъда, смята Надя, но благодарение на информираността по темата децата от аутистичния спектър стават и все по-видими за нас.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии