1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Съд разпореди арест за министъра на аграрната политика и прехраната на Украйна (ВИДЕО)

Съд разпореди арест за министъра на аграрната политика и прехраната на Украйна (ВИДЕО)

Това е първият министър при президента на Украйна Володимир Зеленски с такова обвинение

 

Украински съд издаде заповед за арест на министъра на аграрната политика и прехраната на Украйна Микола Солски по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара, предаде Reuters, цитирани от БТА. 

Агенцията уточнява, че той отхвърля обвиненията, които засягат периода 2017 - 2021 година - преди мандата му като земеделски министър на страната. Солски встъпва в длъжност през март 2022 г. Съдът определи гаранция от 75,7 милиона гривни (1,9 милиона долара).

Солски подаде оставка, но докато украинският парламент не я приеме, се води на поста. Това е първият министър при президента на Украйна Володимир Зеленски, за когото е известно, че е заподозрян в корупция.

Съдът се произнесе, че министърът ще остане в предварителния арест до 24 юни. Прокурори са обявили на изслушване в съда вчера, че обвиненията срещу него са наказуеми със затвор до 12 години.

44-годишният Солски попадна в центъра на вниманието покрай усилията на Украйна да задържи темповете на зърнения си износ след руската пълномащабна инвазия в съседната държава през февруари 2022 г., при която бяха блокирани черноморските коридори, обработваеми земи бяха осеяни с мини, а селски стопанства.

Според националната агенция за борба с корупцията обвиненията се отнасят за схема за присвояване на държавна земя на стойност 291 милиона гривни (3,75 млн. долара) и опит за придобиване на земя на стойност 190 милиона гривни (2,2 млн. долара). По незаконната схема земята е отнета от две държавни фирми и прехвърлена на двама военни ветерани при условие, че те я отдадат на лизинг на частни фирми, поясняват прокурори.

Припомняме, че президентът Зеленски се стреми да следва линия на "нулева толерантност" по отношение на корупцията, като миналата година смени министър на отбраната (Олексий Резников с Рустем Умеров) заради обвинения в корупция.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии