8000 евро да тренираш на сняг: Затоплянето вече се отразява на „джоба“ на спортистите

ESG

Изменението на климата превръща алпийските ски в елитен спорт в Европа

 

Пиетро Касартели започва да кара алпийски ски на двегодишна възраст и оттогава мечтае да стане професионален спортист и да участва в Световната купа в този спорт. Сега на 18, италианецът казва, че изменението на климата прави целите му по-трудни и много по-скъпи за постигане.

Снимка: Reuters
Затоплянето на времето и по-краткият сезон заплашват зимните спортове и подлагат на изпитание решимостта както на професионалистите, така и на аматьорите.

Снимка: Reuters

„Ако продължаваме да имаме сезони като този, ще трябва да спрем“, каза Жозиан Семпе, собственик на магазин за ски под наем в курорта Хауткам, на границата между Франция и Испания в Пиринеите. „Мисля, че тази година е компрометирана.“

Касартели се записва миналата година за тренировъчен лагер чак в Чили, където зимата в южното полукълбо осигурява сняг в Андите, една от малкото дестинации, достъпни за спортисти за тренировки през най-горещите месеци в Европа, защото рекордната жега засяга дори най-високите ледници на континента.

Снимка: Reuters

Eдномесечното обучение там може да струва до 8000 евро (8700 долара) на спортист.

Снимка: Reuters

Изменението на климата превръща алпийските ски в елитен спорт в Европа, тъй като местата за зимни тренировки намаляват, докато летните писти на голяма надморска височина почти изчезват.

Снимка: Reuters

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст