1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Всеки втори счетоводител иска по-висока заплата (ВИДЕО)

Всеки втори счетоводител иска по-висока заплата (ВИДЕО)

Глобално проучване показва, че 50 на сто от професионалните счетоводители биха напуснали и настоящата си компания

73% от финансовите професионалисти твърдят, че културното многообразие и интеграцията са ключови фактори при назначаването на специалисти в дадена организация, сочи тазгодишното проучване на АССА (Асоциацията на сертифицираните счетоводители) Global Talent Trends Survey 2024.

Процентът е такъв на фона на продължаващия недостиг на кадри, като над половината от професионалните счетоводители очакват следващата им стъпка в кариерата да бъде свързана със смяна на настоящия работодател. Шефовете от своя страна пък тепърва ще се сблъскват с предизвикателството да задържат служителите си.

Глобалното икономическо напрежение продължава да оказва огромен натиск върху привличането и задържането на кадри. Данните показват, че 58% ще поискат увеличение на заплатата през 2024 г., докато 50% смятат, че трябва да напуснат компанията си, за да го получат.

„Не е изненадващо, че броят на респондентите, които планират да напуснат своите компании, остава висок и тази година“, каза Джейми Лайън, глобален ръководител на отдел „Умения, сектори и технологии“ в ACCA.

Проучването открои и други ключови теми, свързани с работното място като хибридния модел, мобилността, емоционалното и психично здраве, също възнагражденията и разходи.

Снимка: iStock

Психичното здраве продължава да бъде сред основните предизвикателства. 57% от финансовите професионалисти споделят, че то страда заради напрежението в работната среда, близо 50 на сто все още не виждат, че това състояние е приоритет за работодателя им.

Работодателите се вълнуват от възможностите, които предлага изкуственият интелект, като 78% от тях вярват, че той ще даде възможност на финансовите специалисти да добавят повече стойност към работата си. Но малко повече от една трета от служителите все още се притесняват от непрестанния темп на промяна на ИИ.

Global Talent Trends Survey 2024 е най-голямото световно проучване на талантите в счетоводната професия, което предоставя съществена информация за начина, по който хората се чувстват на работното си място.

Снимка: iStock

Изследването обхваща приблизително 10 000 професионални счетоводители от 157 страни. Те бяха попитани за притесненията, свързани с работата им в бъдеще, както и за кариерните им амбиции.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии