1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

От Давос до София: Анатомия на една империя (ВИДЕО)

От Давос до София: Анатомия на една империя (ВИДЕО)

Някога Калоян Тодоров е само беден студент по икономика във Виена, днес е предприемач от световна величина (ЧАСТ 1)

Това е история за сбъднати мечти. Но не си представяйте, че е история от баналния, захаросан тип. Това е история на един талантлив, умен и смел българин, на когото в точното време и на точното място просто е имало кой да му подаде ръка.

Снимка: Евгений Милов

Представяме ви Калоян Тодоров – CEO на лидера по организирането на топ събития у нас, а и не само у нас – Special Events Group. Един от най-крупните предприемачи в България ни гостува заедно със своя бизнес като по учебник в рубриката „Корпоративни истории“.

През 2001-а, Калоян, който днес е на 46, върви по пътя на младежката си мечта – следва икономика във Виена. „Като български студент трябваше да уча, но и да работя, за да се издържам. Така започна всичко. Намерих си работа в една фирма за техника за събития“, разказва бизнесменът.

Калоян Тодоров

Срещаме се с него там, където е вторият му дом – в модерната и изпипана до съвършенство среда на Sofia Event Center – гордостта на Калоян и на неговата съпруга Невена. Прочутата зала за ивенти се намира в сърцето на София, в един от столичните търговски центрове.

„Аз и съпругата ми сме тръгнали от нулата, от самото начало. Това не е семеен бизнес, не съм наследил фирмата на баща си. Ние сме първо поколение в този наш бизнес. Някой ден, ако синът ми прояви интерес, той може да продължи нашата следа и да стане второ поколение. Той обаче тепърва ще кандидатства в университет“, споделя Тодоров.

Скромен, умерен, но в същото време УСПЯЛ. Този човек, по никакъв начин не парадира с постигнатото от него и от половинката му Невена. Двамата се срещат като студенти в Австрия, сключват брак и точно когато плановете им да се установят за постоянно в чужбина са готови и кристално ясни, се намесва съдбата.

Снимка: Евгений Милов

Във Виена способностите на младока Калоян са забелязани от шефовете на фирмата, за която той работи – Kongresstechnik. Малка фирма, от едва петима служители и двама ръководители. Фирма, която обаче осигурява техниката не за къде да е, а за Световния икономически форум в Давос.

Снимка: Евгений Милов

Именно от това знаково за световния бизнес място тръгва и невероятния път към върха в професионален план за българския студент по икономика. „Стояхме с моите шефове в Давос и обсъждахме бъдещето ми в компанията. Вече нямаше накъде да раста, бях достигнал тавана си“, връща се назад във времето нашият събеседник.

И тогава идва предложението: Калоян да оглави бизнеса на неговите австрийски шефове в България, получава уникален шанс да стане техен партньор. Дава му се пълна свобода, но цената, която трябва да плати той и жената до него, е висока.

„Имах едно денонощие да взема решение дали приемам. Дали се връщам в България. Нямаше много за мислене. Приех“, признава човекът, който тръгва от нулата в родината си. Има на своя страна хора, които виждат в негово лице нещо голямо, има и знанията. Останалото го постига с адски много труд, с постоянство и със силната вяра, че върви в правилната посока.

„Първоначално във фирмата бяхме двама-трима души“, коментира Тодоров, който днес е начело на бизнес за 16 млн. лева и бизнес, който организира над 200 топ събития годишно.

През 2001 г. Калоян и съпругата му Невена основават "Конгрестехник България" с 50% австрийско участие. Първият техен клиент е Hilton, който отваря врати през есента на същата година. Следващият договор е със Sheraton Hotel Balkan. Съвсем скоро компанията вече е доминатор на пазара.

„За кратко време внесохме техника, с каквато никой в България не бе работил преди нас. Тогава нямаше подобна техника за организирането на събития. Ние бяхме първите“, казва Тодоров, който редом с любимата му Невена буквално превзема бранша в рамките на 24 месеца.

Да изградиш бизнес империя в България

По онова време дейностите по организиране на събития са разпръснати - една фирма дава проектори под наем, друга - екрани, трета - кабини за превод и т.н. Постепенно обаче българската компания започва да привлича повече клиенти и да се налага на пазара. 

Снимка: Евгений Милов

Бизнесът се разраства, а клиентите правят запитвания за сцени, декори, мебе­ли - нещо, което "Конгрестехник България" не предлага дотогава. Затова през 2005 г. семейството съз­дават „Сценио“ - фирма, която се занимава именно с такъв вид дейност. 

Калоян Тодоров има изключително интересно обяснение за възхода на своята работа в Special Events Group, която за над 20 години обединява уникални по рода си като качество и количество услуги в сектора:

"Ако си представим, че нашият бизнес е една торта, то през 2001-а ние започнахме с едно парче от тортата. Днес ние сме заели пространството на почти цялата торта.“

Нюхът на семейство Тодорови ги вкарва в бизнеса с производство на мебели. Започват да произвеждат и продават собствени мебели под бранда Next Level.

Това обаче е поредната основана от Невена и Калоян компания, а клиентите им вече започват да се объркват. И така, през 2010-а двамата решават, че ще съберат под една шапка всичко. И това всичко в момента представлява тяхната желязна империя SEG (Special Events Group).

Групата следва модел с предоставяне на всички услуги, необходими за провеждането на събитие, с което става и предпочитан партньор за клиентите си. Днес SEG е един от най-големите играчи в ивент индустрията в България, като управлява офис и във Виена със собствен логистичен център.

Какво точно предлга на своите клиенти SEG? Отговорът на Калоян идва светкавично:

Снимка: Евгений Милов

„Всякакъв вид оборудване: аудио-визуално, звук, осветление, видеотехника, траверсни системи и IT – това са петте стълба на техниката. Предлагаме сценични конструкции, изложбени щандове, мебели под наем.“

Снимка: Евгений Милов

Special Events Group един от големите играчи на пазара с отдаване на мебели под наем в цяла Европа. В офисите на компанията в София и във Виена има над 20 000 седащи места, които може да си наемете под формата на всевъзможни видове столове, дивани, фотьойли, канапета и т.н.

Сами разбирате, че България отдавна е станала тяхна за тези хора и тяхното ноу хау. Те не просто се целят много по-високо, но са сред лидерите в областта на организирането на ивенти на Стария континент.

Снимка: Евгений Милов

Безспорно, една от най-големите гордости на фирмата на Калоян и на Невена се нарича Sofia Event Center. С годините доверието от страна на клиентите расте, а те все по-често си искат и търсят място за своите събития. В София обаче такива големи пространства липсват.

Снимка: Евгений Милов

И понеже в този живот нищо не става случайно, семейство Тодорови разбира, че в един от големите столични търговски центрове, който тогава е в строеж, ще има зала, предвидена за театър. Но този проект е преустановен и така Калоян и Невена получават шанса да реализират своя бизнес план. 

Годината е 2013-та, когато е построена Sofia Event Center (SEC)- зала за събития с 1400 седящи и 3000 правостоящи места. Освен капацитетът, който е уникален за българския пазар, мястото позволява иновативни подходи при организирането на ивенти.

Снимка: Евгений Милов

Това, което малцина знаят е, че за да се стигне до изграждането на Sofia Event Center се налагат тежки корекции по първоначалния проект и премахването на две огромни бетонни колони:

„Колоните на последния етаж току що бяха излети и дори всичко беше още в скеле. Видяхме, че за да се получи пространство за над 1000 човека, две от колоните пречат на проекта. А те бяха излети буквално преди една седмица.“

Конструкторът се хваща за главата, скубе коси, но накрая успява да промени първоначалния план. Колоните просто са съборени на бърза ръка.

Снимка: Евгений Милов

Знаете ли, че София няма никакъв шанс да приеме конгрес с участието на 10 000 души? Такива, каквито се правят по цял свят в областта на архитектурата и кардиологията? Причината е прозаична:

„В София могат да се настанят не повече от 2000-3000 души в хотели 4-5 звезди, това моментално ни изхвърля от картата на този тип събития, които ние наричаме Big Fish.”

А за бизнеса на семейство Тодорови извън пределите на България ще разберете ако гледате Част 2 на „Корпоративни истории“.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ!!!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии