1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

София изпревари Ню Йорк и Сингапур по ръст на цените на имотите

София изпревари Ню Йорк и Сингапур по ръст на цените на имотите

Къде жилищата поскъпват и къде поевтиняват най-много

София е на второ място в света по поскъпване на имотите, гласи последният доклад на консултантската компания  Knight Frank за третото тримесечие на м.г. Той обхваща 107 града и от подреждането им по ръст на цените излиза, че българската столица  изпреварва Ню Йорк, Сидни, Сингапур и още много други. 

София е на девето място в света с годишен ръст на цените на жилищата 8,8%. Пред нея са Варшава, Атина, Загреб, Дубай и Вилнюс. 

В челото на класацията са Анкара и Истанбул, където годишното поскъпване е съответно 107,2% и 77,6%. 

В повечето западноевропейски градове повишението на лихвените проценти по ипотечните кредити вече доведе до видим спад на цените на жилищата. В някои от тях, като например Рим, Брюксел, Будапеща, намалението на цените е само в сравнение с предходното тримесечие, но на годишна база цените все още са по-високи. 

Според данните на Евростат пък страната ни е на трето място по ръст на жилищните цени в Европейския съюз през третото тримесечие на 2023 г. с годишно увеличение от 9,2%. Начело е Хърватия с 10,9 на сто, следвана от Полша с 9,3%. Средно за Евросъюза се регистрира понижение на цените от 1%, а за еврозоната - спад от 2,2%. Най-силен е в Люксембург - 13,6%, и в Германия - 10,2 на сто.

На тримесечна база България е на четвърто място по ръст на цените с повишение от 2,7% след Полша, Румъния и Дания. Средното увеличение за ЕС е 0,8 на сто, а за еврозоната - 0,3% при имотите и наемите. На годишна база обаче има разминаване - жилищата са поевтинели с 1%, а наемите са се покачили с 3 на сто. 

От 2010 г. до третото тримесечие на 2023 г. цените в ЕС са се вдигнали средно с 48%, а наемите - с 22 на сто. Но има редица държави, в които поскъпването е значително по-голямо. В Естония например то е три пъти, над два пъти е в Унгария, Литва, Латвия, Австрия, Чехия и Люксембург. Спад има в Гърция, Италия и Кипър. Тук се нарежда и България с над 100% ръст на цените.

Наемите са се увеличили в 26 държави от ЕС, като най-голям е ръстът в Естония (218%), Литва (170%) и Ирландия (100%). У нас увеличението е с над 30%, а единственият спад е регистриран в Гърция (20%).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии