1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

В евро или в лева: Експерт съветва в коя валута да държим инвестициите си (ВИДЕО)

В евро или в лева: Експерт съветва в коя валута да държим инвестициите си (ВИДЕО)

Стойне Василев коментира и какво ще се случи и с кредитите ни след приемане на еврото в Бизнес Видео Подкаст

Еврозоната приветства прогреса на България към еврото, но с напредването на настоящата година си задаваме и въпроса ще влезе ли страната ни в еврозоната през 2025-та. 

Има ли вероятност това да не се случи заради данните за инфлацията у нас и може ли политическата обстановка у нас да бъде аргумент срещу присъединяването ни, например?

Снимка: iStock

Все повече са експертите, които се обединяват около твърдението, че 1 януари 2025-та няма как да бъде сигурна дата.

Темата коментира в Бизнес Видео Подкаст независимият личен финансов консултант и основател на smartmoney.bg Стойне Василев, който отбеляза основните неизвестни пред влизането ни в еврозоната, а също и притесненията, свързани с въвеждането на еврото.

Снимка: bTV Бизнес Новините

„Дали ще приемем, или не валутата, не зависи от нас, тъй като ние сме изпълнили критериите“, пояснява експертът.

Той даде практични съвети за управлението на финансите ни, когато сменим валутата. Стойне посочи примери с други страни, които вече са се присъединили към еврозоната. Практиката показва, че ще разполагаме и с достатъчно време, за да преценим как работят и двете валути.

Снимка: bTV Бизнес Новините

„Едва ли ще направим голяма разлика“, казва Стойне.

Той припомни деноминацията на българския лев през 1999 г. и направи паралел с предстоящия прием на еврото.

Снимка: bTV Бизнес Новините

„Когато и да се случи това обаче, препоръчително е инвестициите да бъдат в по-стабилна валута. Колкото и да казваме, че ЕС затъва или, че еврозоната е зле, еврото е втората най-сигурна валута в света“, обясни експертът.

Този основен принцип можем да следваме, като се абстрахираме и от сроковете за прием. По отношение на кредитите обаче – дали да бъдат в евро, или не Стойне е категоричен, че трябва да се запазят в лева.

Снимка: iStock

Кредитите ни автоматично ще се превалутират по фиксирания курс и условията не би трябвало да бъдат по-неблагоприятни отпреди това“, каза той.

Колкото до цените на основни потребителски стоки и страховете, че животът ни ще поскъпне, Василев поясни, че и сега търговците не са поставени пред ограничения.

Снимка: iStock

Хлябът вече е по-скъп, но онова, което спира увеличението на цената, е пазарът. Търсенето ще намалее, хората ще спрат да купуват и ще се преориентират към друго“, категоричен е експертът.

Повече по тези и още интересни теми - вижте в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии