1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,986.0

7000 евро за кв. метър в София - вече има такива цени на имоти

7000 евро за кв. метър в София - вече има такива цени на имоти

Ето къде в столицата жилищата са най-скъпи

Все повече хора, живеещ и в София, търсят луксозни имоти. Това разбира се доведе и до сериозното покачване на цените им. През 2023 г. са продадени с 50% повече имоти на стойност над 600 000 евро в сравнение с 2022 г., сочи анализ на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

Интересът на купувачите на пазара на луксозни имоти е насочен основно към висок клас жилища в добре поддържани сгради в централната част на града, както и към имоти в процес на изграждане в близките до центъра квартали. 

Купувачите, които търсят повече пространство, се насочват към къщи в районите от Витошката яка, но също така към Панчарево, Камбаните, Малинова долина, село Лозен и района на Божурище. Други предпочитат пентхауси в новопостроени сгради с добре уредена инфраструктура и висок клас среда на обитаване.

Активен е пазарът в традиционно привлекателни райони като Лозенец, Изток, Изгрев и централната част на града. Докторска градина остава един най-скъпите райони в София заедно с други емблематични локации като района около Александър Невски и Народното събрание.

Абсолютният рекордьор по цена на квадратен метър за момента е луксозно обзаведен апартамент  в района на храм-паметник „Александър Невски“, където цената може да стигне и дори да премине 7000 евро/кв.м. 

По данните на компанията, за миналата година най-голямо поскъпване е имало в квартал Лозенец, където квадратният метър върви около 3500 евро. На второ място по ръст на цените е квартал Изток, където квадратният метър е 3030 евро. Районът около Докторската градина продължава да е сред най-скъпите, там цените са около 4688 евро на кв. метър.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии