1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Българка посяга към чек за $1 млн. в световната лига по ММА (СНИМКИ+ВИДЕО)

Свят

Коя е Дакота Дичева, зад която вече стои империя от милиони долари?

Тази нощ в САЩ стартира сезона в една от най-престижните и най-богатите спортни лиги в света – Професионалната лига на бойците (Professional Fighters League) – надпревара, която включва едни от най-железните гладиатори в смесените бойни изкуства на планетата.

За феновете на ММА боевете, PFL е нещо като Шампионската лига във футбола.

За България пък PFL е въпрос на национална гордост и престиж, защото лигата тръгва с участието на двама наши представители – Благой Иванов-Багата при мъжете и Дакота Дичева при жените.

И докато Благой Иванов-Багата е сред елита на ММА през последното десетилетие, то за 25-годишната Дакота Дичева можем да кажем, че е считана за най-голямата надежда и бъдещата звезда в смесените бойни изкуства.

Дакота страшно се гордее с българските си корени.

Майка ѝ Лиза Хауърд е многократна световна шампионка по кикбокс, баща ѝ Иво Дичев също се занимава с бойни спортове. Съдбата на Дакота от Манчестър изглежда предначертана, макар че никой от близките ѝ доскоро не подозира, че тя ще се превърне в Момиче за $1 млн.

Един милион долара. Толкова е голямата награда на PFL, която очаква Дакота ако тя спечели своята категория в края на сезона, който започва утре в щата Тексас.

Съперничка на Дичева е доказаната отдавна отвъд океана Лиза Малдуин.

Всеки боец в Лигата на професионалните бойци, независимо дали е мъж, или жена, има свой гарантиран чек още преди влизането си в октагона.

За Дакота Дичева медиите коментират, че става въпрос за сума от порядъка на $15 000 – $20 000, като парите ще скочат двойно ако тя извоюва победата срещу Малдуин.

„Един милион долара са си един милион долара. Мен обаче тези пари не ме вълнуват. Аз просто искам да побеждавам и да докажа на всички, че съм №1 не само в Европа, но и в целия свят“, заканва се Дакота Дичева, която в Сан Антонио е придружена от двамата си братя Кейси и Коуди Дичев, но и от родителите си Иво и Лиза.

Само преди няколко месеца, Дакота Дичева триумфира в Лигата на професионалните бойци в Европа, където заслужи най-високата финансова награда - $100 000.

Според справките, които съществуват за Дакота, която не пропуска да изтъкне българските си корени, финансовото Й състояние до този момент вече надхвърля $1 млн., като значителна част от тези приходи, са от рекламни договори и приходи от телевизионни права.

25-годишната Дакота Дичева се състезава в категория „муха“, където до момента има перфектните 10 победи в 10 битки в октагона. Тя започва да се бие едва 4-годишна, като впоследствие печели няколко пъти световните титли по кикбокс и муай тай. Освен това, владее прекрасно техниките на друго бойно изкуство – жиу жицу.

Колкото до самата Лига на професионалните бойци (PFL), тя е сравнително нова организация.

Създадена е през 2018 г. в САЩ. Нейн основател и собственик е Дон Дейвис – американски предприемвач и милиардер, който има слабост към спорта. Адвокат по образование, едва 29-годишен Дон Дейвис става главен съветник на бейзболния отбор Чикаго Къбс от Националната бейзболна лига (MLB).

През 2017 г. Дон Дейвис дава начало на чисто новия си проект за смесени бойни изкуства, като го нарича Professional Fighters League. Лигата представлява ММА във формат на спортен сезон – редовен сезон, плейофи и финали.

PFL се излъчва в 160 страни по целия свят, а Дейвис до този момент е набрал $175 млн. капитал от общия капитал за лигата, възлизащ на почти милиард долара. Включително $65 млн., които се разиграват на всеки кръг.

Главните инвеститори на Лигата на професионалните бойци, където Дакота Дичева и Благой Иванов-Багата ще ни представят, са компаниите Legends Hospitality , Elysian Park Ventures, Knighthead и Ares Management.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии