1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Това са най-добрите места в света за правене на бизнес

Свят

Класацията оценява привлекателността за правене на бизнес в 82 държави, а водещи показатели са инфлация, разходи за живот, икономически растеж и фискални политики

  • Класацията на EIU се оценява въз основа на показатели като инфлация, разходи за живот, икономически растеж и фискални политики.
  • Някои страни, които са получили забележителни "големи подобрения" в индекса, са страни като Гърция, Катар и Индия.
  • Кои обаче са най-добрите места?

Сингапур, Дания и САЩ са най-добрите места в света за правене на бизнес, според класацията на Economist Intelligence Unit за бизнес среда, съобщава CNBC. 

"Сингапур ще остане най-доброто място в света за правене на бизнес, както е било през последните 16 години", заяви пред CNBC Прианти Рой, мениджър "Прогнози за страната" и анализатор за Европа в EIU.

Факторите, които определят мястото на югоизточната азиатска държава като водеща бизнес дестинация, са нейната политическа стабилност и фокусът на правителството върху подпомагането на местните компании от частния сектор да се модернизират технологично, каза тя. 

Класацията на EIU оценява привлекателността за правене на бизнес в 82 държави и територии и се съставя въз основа на показатели като инфлация, разходи за живот, икономически растеж и фискални политики. 

Класацията също така дава представа за това кои икономики са в по-добра позиция за растеж от други и е "ефективен начин да се определи къде скоро може да настъпи подем в инвестиционните разходи", заявиха анализаторите на EIU.

Топ 10 икономики

След Сингапур се нареждат Дания и САЩ, които заемат съответно второ и трето място.

Дания, със своите "стабилни макроикономически основи" и висококачествена транспортна и цифрова инфраструктура, е една от най-привлекателните бизнес локации в света, каза Рой.

Пазарните възможности в САЩ ще останат благоприятни, особено при наличието на малко ограничения за чуждестранната търговия и инвестиции в САЩ, добави тя. 

Германия и Швейцария заемат четвърто и пето място, а Канада, Швеция, Нова Зеландия, Хонконг и Финландия съставляват останалата част от топ 10 на най-добрите места в света за правене на бизнес.

"Всички тези страни са с развита икономика и отдавна имат добри резултати в нашия индекс, така че са склонни да бъдат сигурни за инвестиции", се посочва в доклада, но се предупреждава, че темповете на растеж на БВП както на общата стойност, така и на глава от населението вероятно ще останат стабилни и относително бавни.

Държави с най-големи подобрения 

Някои забележителни "големи подобрения", които отбелязаха добри резултати в индекса, са страни като Гърция, Катар и Индия.

В доклада се посочва, че Гърция е отбелязала най-голямо подобрение на бизнес климата в индекса на EIU благодарение на реформите, проведени от про-бизнес правителство.

Реформите на свободния пазар, обещани от президента на Аржентина Хавиер Милей, насочени към стимулиране на частното предприемачество и привличане на чуждестранни инвестиции, задвижиха рязкото подобряване на класацията на страната до второто място по подобрена бизнес среда.

"Индия е единственият пазар в една държава, който предлага потенциал, сравним с този на Китай", се казва в доклада, като се добавя, че младият демографски профил на страната е добро предзнаменование за работната сила и бъдещото търсене. Индия се класира на трето място в списъка на най-усъвършенстваните бизнес среди.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии