1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Дрехи и строителна изолация от гъби влизат в битката за планетата

А вие бихте ли носили дрехи от гъби?

 

Гъбите преживяват своя възход не само в киноиндустрията. Редица стартъпи се опитват да заменят пластамаса, кожените изделия и пилешкото месо... с гъби. 

Базираната в Лондон компания Biohm за биопроизводство отглежда гъби в голям мащаб, като ги захранва с хранителни отпадъци и дървени стърготини, за да създаде продукти на строителната индустрия като изолационни панели. След това те могат да се използват като алтернатива на преобладаващите пластмасови. 

Снимка: iStock

„Фокусирани сме върху решаването на глобални предизвикателства и едно от най-големите по отношение на въздействие върху планетата и екосистемата е строителната индустрия“, обяснява Оксана Бондар, директор в компанията, която проучва новите приложения на гъбите. 

 „Разгледахме по-задълбочено потоците от отпадъци, видовете материали и тъканта на сградите, а една от най-големите стоки е изолацията. Идеята беше да се справим с едно от предизвикателствата с естествено решение,.“ казва Бондар пред BBC. 

След като мицелът е нараснал в продължение на няколко седмици, Biohm го събира и изсушава, след което го компресира в панели, подобни на тухли. 

 „Красивото в този продукт е, че панелите могат да се преработват, той може да се разгражда на фураж, безопасно е да се компостира, pH е неутрален и 100% естествен. Може да наторява почвата“, казва г-жа Бондар. 

Снимка: Виктория Готева

Говорителка на Biohm каза, че компанията "в момента преговаря... с големи мултинационални компании", за да изведе продуктите си на световните пазари.  „Очаквайте да видите тяхната топлоизолация от мицел да бъде инсталирана в домове, офиси и обществени пространства в Обединеното кралство и Европа през следващите няколко години.“ 

В Сан Франциско компания, наречена MycoWorks, отглежда мицел, за да произведе заместител на кожата, наречен "рейши".  Използвайки този материал, сега се прави всичко - от шапки до портфейли, чанти и купи.  

„Отгледаната в мицел рейши е невероятен материал и първият по рода си (аместител на кожа), който не и казва София Уанг, съосновател на MycoWorks. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии