1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Нови правила в ЕС: Пластмасовите кутии в магазините се таксуват

ESG

Потребителите не могат да носят собствени съдове, казват от Сдружението за модерна търговия

От 1 януари  са в сила нови правила за опаковките в ЕС.Според тях пластмасовите кутии за еднократна употреба трябва да се таксуват задължително отделно от закупените артикули.

От Сдружение за модерна търговия, което обединява 13 от големите търговски вериги,заявиха,че спазват правилата и са избрали възможно най-ниската цена от 20 стотинки. 

Снимка: iStock

По повод зачестилите сигнали на слушатели, че, без да са получили пластмасова кутия за стоки от топлата витрина, биват таксувани с 20 ст. за такава, Доника Ризова, директор комуникации в сдружението коментира пред БНР, че:  "Със сигурност, ако тези сигнали бъдат проверени сега, след като вече са огласени, ще стане ясно, че се е процедирало както при всички подобни сигнали: среща с управителя на магазина, връщане на сумата, поднасяне на извинения...".

Снимка: iStock

"Не е допустимо да се използват съдове, които не са гарантирано чисти да бъдат в досег с витрината в магазинната мрежа, защото съществува риск от заразяване на цялата стока и, естествено, здравословни последствия за клиентите и служителите - т.е., не е забранено, но не е нормативно уредено," коментира Ризова в отговор на въпроса възможно ли е потребителите да ползват донесени от тях кутии за многократна употреба.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии