
Лагард: Митата на Тръмп ще имат негативен ефект за целия свят
Никога не съм казвала думата несигурност толкова, колкото през последните няколко седмици, казва тя
Как да живеем без да изхвърляме годна за консумация храна (ЧАСТ 2)
Веган бургер с фалшиво свинско от обелка на банан…Да, разбрахте правилно. Тази рецепта идва направо от кухня, която е отдала цялата си енергия и сила да не изхвърля продукти и да открива нови вкусове.
Тази рецепта става само за 6 минути и ще бъде приготвена от основателката на първия Zero Waste ресторант в България „Благичка“ - Блажка Димитрова.
Необходими продукти за 1 порция:
За обелката от банан:
1 обелка от банан (достатъчна за 2 порции)
Барбекю сос
1 лъжица мед
1 кафена лъжица червен пипер
1 кафена лъжица сол
1 щипка кимион
1 щипка черен пипер
1 скилидка чесън
За бургера:
1 филийка хляб
Чери домати
Зелена салата
1 яйце
Начин на приготвяне:
Рецептата започва с много проста стъпка, която включва измиване на банана. За този бургер ще използваме само обелките на банана, а него можете да изядете или да си изпечете отделно бананови мъфини.
Важно е всеки плод, който смятате, че е бил пръскан предварително да бъде измит с разтвор от 1 л. вода и 4 лъжици сода бикарбонат, за да сте спокойни, че обелките са безопасни.
Как тези обелки се превръщат във веган дърпано свинско? За целта трябва да почистите обелката от вътрешната светла част с лъжица. С помощта на вилица, изрежете тънки ленти. Получава се нещо като спагети.
Междувременно си затоплете тиган с малко мазнина и сложете обелките. Те се готвят в зависимост от зрелостта на банана. Колкото е по-зрял банан, толкова по-бързо става. Готов е когато придобие леко кафяв цвят.
Добавете барбекю сос, малко чесън, сол, черен пипер, кимион, червен пипер и лъжица мед. Малко по-малко банановите обелки започват да ухаят по начина, по който ухае и дърпаното свинско.
Изпържете и едно яйце в тигана. Използвайте го и да запечете филийката.
След като я запечете я намажете с барбекю сос, наредете от корите банан, сложете яйцето отгоре, малко чери домати и свежа салата и сте готови!
Бон Апети и следващия път, когато изхвърляте обелките от банани си припомнете за тази рецепта!
А коя е Блажка и защо в нейния ресторант не се изхвърля нищо:
Никога не съм казвала думата несигурност толкова, колкото през последните няколко седмици, казва тя
Общо 32 летци по двата договора ще бъдат обучени в Съединените щати
Ето как са се променили цените през годините