В кухнята на "Благичка": Бургер с фалшиво свинско от обелка на банан (ВИДЕО)

Как да живеем без да изхвърляме годна за консумация храна (ЧАСТ 2)

Веган бургер с фалшиво свинско от обелка на банан…Да, разбрахте правилно. Тази рецепта идва направо от кухня, която е отдала цялата си енергия и сила да не изхвърля продукти и да открива нови вкусове.

Снимка: Евгений Милов

Тази рецепта става само за 6 минути и ще бъде приготвена от основателката на първия Zero Waste ресторант в България „Благичка“ - Блажка Димитрова.  

Снимка: Евгений Милов
Необходими продукти за 1 порция:

За обелката от банан:

1 обелка от банан (достатъчна за 2 порции)

Барбекю сос

1 лъжица мед

1 кафена лъжица червен пипер

1 кафена лъжица сол

1 щипка кимион

1 щипка черен пипер

1 скилидка чесън

За бургера:

1 филийка хляб

Чери домати

Зелена салата

1 яйце

Начин на приготвяне:

Рецептата започва с много проста стъпка, която включва измиване на банана. За този бургер ще използваме само обелките на банана, а него можете да изядете или да си изпечете отделно бананови мъфини.

Снимка: Евгений Милов

Важно е всеки плод, който смятате, че е бил пръскан предварително да бъде измит с разтвор от 1 л. вода и 4 лъжици сода бикарбонат, за да сте спокойни, че обелките са безопасни.

Снимка: Евгений Милов

Как тези обелки се превръщат във веган дърпано свинско? За целта трябва да почистите обелката от вътрешната светла част с лъжица. С помощта на вилица, изрежете тънки ленти. Получава се нещо като спагети.

Снимка: Евгений Милов

Междувременно си затоплете тиган с малко мазнина и сложете обелките. Те се готвят в зависимост от зрелостта на банана. Колкото е по-зрял банан, толкова по-бързо става. Готов е когато придобие леко кафяв цвят.

Снимка: Евгений Милов

Добавете барбекю сос, малко чесън, сол, черен пипер, кимион, червен пипер и лъжица мед. Малко по-малко банановите обелки започват да ухаят по начина, по който ухае и дърпаното свинско.

Снимка: Евгений Милов

Изпържете и едно яйце в тигана. Използвайте го и да запечете филийката.

Снимка: Евгений Милов

След като я запечете я намажете с барбекю сос, наредете от корите банан, сложете яйцето отгоре, малко чери домати и свежа салата и сте готови!

Снимка: Евгений Милов

Бон Апети и следващия път, когато изхвърляте обелките от банани си припомнете за тази рецепта! 

А коя е Блажка и защо в нейния ресторант не се изхвърля нищо:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст