1 USD
1.67337 BGN
Петрол
65.12 $/барел
Bitcoin
$118,426.0

Къде може да си поръчате коктейл от туршия? (ВИДЕО)

Ресторант в Брюксел си постави полилеи от гъби и храни хората с обелки от тиква

Обелка от тиква, парче глазирана тиква, пясък от тиква, сос от тиква, семки от тиква… Всички тези варианти на един и същ сезонен продукт могат да бъдат така добре съчетани, че да се приготви изисквано гурме ястие без да се изхвърли нито парченце от продукта.

Точно в центъра на Брюксел, главният готвач Елиът Ван де Велде и неговият екип открива нова интуитивна и добре обмислена гастрономическа вселена. Ресторантът „Ентропия“ (Entropy) или как енергията, родена от хаос, създава утрешния ред.

Entropy е нещо повече от ресторант. Това е място за споделяне, кръговрат и борба с отпадъците във всичките им форми. От близо година Европейската комисия финансира експерименталното пространство, което се бори с разхиението на храна.

„Природата предлага толкова много красота, ние искаме да я почетем, като да използва пълния потенциал на продуктите“, казват основателите за businessnovinite.bg

Ресторантът Entropy е гастрономическата част на организацията с нестопанска цел Hearth Project, която от 2019 г. се бори срещу разхищаването на храна.

Подходът им е основан от 3 допълващи се области на действие: предотвратяване на хранителните отпадъци, социално въздействие и образование. Всички печалби от Entropy се даряват на Hearth Project.

Всеки елемент и мебел са избрани, за да покажат силата на рециклирането. Докато ни сервират ястие с вариация от гъби, донесени от фризерите на няколко ресторанта в околността и един колоездач, който ги бере сам в околностите на Брюксел, един от готвачите ни посочва полилеите над масата.

„Вижте, гъбите за нас са изключително важен продукт. Те са изключително типични за този сезон в Белгия. Дори полилеите са направени от дехидратирани остатъци от гъби“, казва той.

Сервират ни безалкохолен коктейл от ябълки и туршия, ябълкова редукция, две ястия от тиква и гъби с поне по 4 варианта на приготвяне и за десерт панакота с 4 вида сезонни билки, набрани от гората край белгийската столица.

С богат опит от повече от 10 години в организацията събития, самоукият готвач Елиът Ван де Велде започва работи с някои от ключовите фигури в ресторантьорството в Брюксел (Изабел Арпен, Ив Матан, Чарлз Кайсин). Докато се развива в кулинарния свят и управлява събитията на тези готвачи, Елиът развива своя собствена интуитивна кухня и подход към нов вид устойчива гастрономия. Организирайки първите готварски събития под собственото си име, той определя собствения си стил в 360 градусов подход (без отпадъци, но с пълен вкус).

През 2018 г., след като многократно се е сблъсквал с проблема с хранителните отпадъци в бизнеса, той и партньорката му в живота Аделин Барас създават организация с нестопанска цел, насочена към борба с хранителните отпадъци Hearth Project. Това, което започна като събития с приготвяне на чстия от остатъци финансира други организации с нестопанска цел (напр. Лекари без граници)  

„Две години по-късно, след като спестихме повече от 300 тона храна и сервирахме 200 000 ястия, отварянето на ресторант Entropy и стабилизирането на социалните дейности за Hearth Project на едно място беше просто нещо естествено“, казва Елиат.

Всеки може да бъде човек на промяната, започнете от вас!

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.

Последни публикации

Виж всички предложения от брошурата тук