Бан на социалните мрежи за деца. Ще проработи ли?
Забраната, която ще обхване платформи като X, TikTok, Facebook и Instagram
Ресторант в Брюксел си постави полилеи от гъби и храни хората с обелки от тиква
Обелка от тиква, парче глазирана тиква, пясък от тиква, сос от тиква, семки от тиква… Всички тези варианти на един и същ сезонен продукт могат да бъдат така добре съчетани, че да се приготви изисквано гурме ястие без да се изхвърли нито парченце от продукта.
Точно в центъра на Брюксел, главният готвач Елиът Ван де Велде и неговият екип открива нова интуитивна и добре обмислена гастрономическа вселена. Ресторантът „Ентропия“ (Entropy) или как енергията, родена от хаос, създава утрешния ред.
Entropy е нещо повече от ресторант. Това е място за споделяне, кръговрат и борба с отпадъците във всичките им форми. От близо година Европейската комисия финансира експерименталното пространство, което се бори с разхиението на храна.
„Природата предлага толкова много красота, ние искаме да я почетем, като да използва пълния потенциал на продуктите“, казват основателите за businessnovinite.bg
Ресторантът Entropy е гастрономическата част на организацията с нестопанска цел Hearth Project, която от 2019 г. се бори срещу разхищаването на храна.
Подходът им е основан от 3 допълващи се области на действие: предотвратяване на хранителните отпадъци, социално въздействие и образование. Всички печалби от Entropy се даряват на Hearth Project.
Всеки елемент и мебел са избрани, за да покажат силата на рециклирането. Докато ни сервират ястие с вариация от гъби, донесени от фризерите на няколко ресторанта в околността и един колоездач, който ги бере сам в околностите на Брюксел, един от готвачите ни посочва полилеите над масата.
„Вижте, гъбите за нас са изключително важен продукт. Те са изключително типични за този сезон в Белгия. Дори полилеите са направени от дехидратирани остатъци от гъби“, казва той.
Сервират ни безалкохолен коктейл от ябълки и туршия, ябълкова редукция, две ястия от тиква и гъби с поне по 4 варианта на приготвяне и за десерт панакота с 4 вида сезонни билки, набрани от гората край белгийската столица.
С богат опит от повече от 10 години в организацията събития, самоукият готвач Елиът Ван де Велде започва работи с някои от ключовите фигури в ресторантьорството в Брюксел (Изабел Арпен, Ив Матан, Чарлз Кайсин). Докато се развива в кулинарния свят и управлява събитията на тези готвачи, Елиът развива своя собствена интуитивна кухня и подход към нов вид устойчива гастрономия. Организирайки първите готварски събития под собственото си име, той определя собствения си стил в 360 градусов подход (без отпадъци, но с пълен вкус).
През 2018 г., след като многократно се е сблъсквал с проблема с хранителните отпадъци в бизнеса, той и партньорката му в живота Аделин Барас създават организация с нестопанска цел, насочена към борба с хранителните отпадъци Hearth Project. Това, което започна като събития с приготвяне на чстия от остатъци финансира други организации с нестопанска цел (напр. Лекари без граници)
„Две години по-късно, след като спестихме повече от 300 тона храна и сервирахме 200 000 ястия, отварянето на ресторант Entropy и стабилизирането на социалните дейности за Hearth Project на едно място беше просто нещо естествено“, казва Елиат.
Всеки може да бъде човек на промяната, започнете от вас!
Забраната, която ще обхване платформи като X, TikTok, Facebook и Instagram
От компанията потвърдиха за проблем в световен мащаб
През тази година 75,9 % от регистрираните автомобили са бензинови