1 USD
1.81297 BGN
Петрол
74.49 $/барел
Bitcoin
$84,676.2

Храна за размисъл: Петима българи предлагат на Европа как да спре да изхвърля продукти

ESG

Това е първият от ново поколение граждански панели, в които участват представители на всяка от 27-те държава членки на ЕС

Един ден Христина Дайлянова от село Ягодово вдига телефона на непознат номер, който неочаквано ѝ задава въпроси относно ангажираността ѝ по проблемите за разхищението на храна в ЕС. След няколко въпроса от анкетата, тя разбира, че е един от петимата избрани българи от Европейската комисия, които са поканени в Брюксел да споделят предложенията си справянето с проблема.

Това е първият от ново поколение граждански панели, в които участват представители на всяка от 27-те държава членки на ЕС. 150-те граждани на страните са представителна извадка на население от 500 млн. души, което живее в държавите членки.

Панелът е съставен от произволно избрани граждани. Те са представителни за многообразието на ЕС по отношение на география (от градове и села), пол, възраст, социално-икономически възможности и ниво на образование, а една трета от участниците са младежи до 26 години.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Александър Георгиев и Надежда Димитрова

Така сред обсъждащите проблемите с разточителното използване на храна от веригите на доставки, супермаркетите и домакинствата на случаен принцип от България попадат още програмистът Иван Динев (31 г.) от Стара Загора, студентът във Военноморското училище във Варна Александър Георгиев (20 г.) и Надежда Димитрова (26 г.), която работи като кастинг асистент във филмовата индустрия.

Снимка: iStock

Петимата българи са разпределени в различни групи отново на случаен принцип, така че разнообразието да бъде водещо и в продължение на 3 уикенда от декември до февруари обсъжда предложения за справянето с проблема, който да предложи на ЕК от страна на гражданите. Процесът завършва с общо 23 препоръки от страна на гражданите, които ще бъдат внесени за обсъждане в ЕК, като през юни Комисията ще трябва да направи репорт и препоръки към държавите членки как да работят върху проблема.

„Отначало, когато ми предложиха да замина за Брюксел, отказах, защото се притеснявах, че не владея добре английски и няма да бъда от полза при обсъжданията на групите. Дори предложих моя съседка да замине вместо мен, но от ЕК ме успокоиха и казаха, че няма проблем с това и на място във всяка група имаше преводачи, които превеждаха на националните ни езици“, казва Христина за businessnovinite.bg.

Иван Динев и неговата група във Food Waste панела

От своя страна, Иван Динев вече има изградена позиция по въпроса и споделя, че е повдигнал казуса пред експертите в ЕС, че унищожените агро култури заради различни пазарни причини не се бере продукция, която е качествена и според дефинициите тези случаи не се включват в разбирането за т. нар. Food Waste. 

Някои от най-интересните препоръки на гражданите включват да има специален единен етикет за сезонните храни в ЕС, които да насочват потребителите да ги употребяват в определено време на годината, търговците да бъдат стимулирани да използват близки фермери за доставки, за да бъдат спестени дългите вериги.  Да се следи храната, попаднала в хранителните банки да не е със срок на годност още 48 часа, а минимум 4,5 дни, тъй като кратките срокове не позволяват на служителите да преразпределят продуктите на време.

Снимка: iStock

Някои от групите предлагат да бъдат въведени специални предмети в училище или темата да бъде разглеждана в учебниците по География на държавите членки на ЕС в начален етап на образование. Подпомагане на приложения и платформи за „спасяване на храна“ в края на работния ден от ресторантите“.

Обща рамка за ресторантите, които да започнат да използват хармонизирано лого означаващо, че в менютата си имат възможност да си вземеш остатъците за вкъщи след като си се нахранил. Да се изготви категоризация за Food Waste с A,B,C относно количеството изхвърлена годна храна. Да се проведе разяснителна кампания за разликите между печата върху етикетите: „Най-добър до“ и „Годен до“. В супермаркетите да бъдат продавани повече "грозни" плодове и зеленчуци, които не отговарят на стандартите за външчен вид. 

Иван ни разказва, че той е взел участие в предложенията остатъците от храна да бъдат повторно използвани в земеделието и да бъдат създадени по-малки опаковки, които да дадат на купувачите възможност да купуват толкова, колкото консумират, като и да се обърне специално внимание на качеството на опаковките, които да запазят храна по-дълго време свежа.  

Снимка: iStock

Близо 57 млн. тона хранителни отпадъци са били генерирани в ЕС само през пандемичната 2020 г. (127 кг на човек), спазарна стойност, оценена на 130 млрд. евро. Домакинствата са отговорни за 55% от всички хранителни отпадъци. Освен това хранителните отпадъци имат значително въздействие върху околната среда и представляват около 5% от емисиите на парникови газове в ЕС, свързани с общия отпечатък на потреблението на храни в ЕС.

Чрез намаляване на хранителните отпадъци можем значително да намалим потреблението на ресурси и енергия. Борбата с хранителните отпадъци е тройна победа: спестява храна за консумация от човека, помага на фермерите, компаниите и потребителите да спестят пари и намалява въздействието върху околната среда от производството и консумацията на храни.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Виж всички предложения от брошурата тук