1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Иновативна капачка на Coca-Cola влиза в битката с пластмасовите отпадъци

Иновативна капачка на Coca-Cola влиза в битката с пластмасовите отпадъци

Целта на новите капачки е да улеснят рециклирането на цялата опаковка

Coca-Cola в България преминава към пластмасови бутилки с прикрепени капачки, за да стимулира събирането и рециклирането на пластмасовите бутилки и капачки. Това е поредна стъпка на компанията по пътя към целта „Свят без отпадъци“.  Компанията си е поставила амбициозната цел до 2030 г. за всяка продадена бутилка или кен, да имат обратно 1 бутилка или кен за рециклиране.

Благодарение на прикрепената капачка, потребителите ще могат едновременно да предават за рециклиране както бутилката, така и капачката. 

Малка капачка днес - голямата разлика в бъдеще   

Заводът на компанията в Костинброд има 26-годишна история и вече е готов с производствената линия на новите капачки, прикрепени към бутилките. Целта е след употреба, те да се предават едновременно с бутилките за рециклиране.

Производството започва през февруари, а до края на годината на българския пазар ще бъдат пуснати 275 млн. бутилки с прикрепени капачки. Иновацията ще бъде въведена за всички марки на Кока-Кола в България. От началото на миналата година заводът в Банкя е първият въвел иновацията в България.

Системата за отваряне е същата като при стандартната бутилка. Иновацията се прилага чрез пръстен, който с помощта на езиче държи капачката идеално прилепнала. Капачката остава прикрепена чрез защитния пръстен на бутилката, а езичето осигурява идеално отворено положение. Така освен щадяща околната среда, новата капачка осигурява удобството на това да не пада след отваряне. 

Свят без отпадъци

"Стремим се непрекъснато да намаляваме нашия отпечатък върху природата", коментира директорът на производствения център на Кока-Кола в Костинброд - Милена Завалова. 

„Освен намаляването на пластмасовите отпадъци, разходът на вода също е от особен приоритет, обясни Завалова и отчете, че са успели да намалят потреблението на вода в двата завода на Кока-Кола у нас с 16%. За година компанията е успяла да спести над 1550 т. пластмаса, което се равнява на 58 млн. бутилки Coca-Cola от половин литър. 

Всички спестени материали са спомогнали значително за предотвратяването на изпускане в атмосферата на над 2 500 тона въглеродни емисии. Системата на Кока-Кола в България отчете и предсрочно изпълнение на една от ключовите си цели до 2025 г., а именно намаляване на преките въглеродни емисии с 30%, като спести общо над 90 483 тона емисии от цялостната си дейност в страната за периода 2020-2021 г.

Нови правила в ЕС 

Въвеждането на прикрепени капачки е важен етап от пътя на Системата на Кока-Кола към устойчиви опаковки и иновации и е част от прилагането на новата Европейска директива за пластмасата за еднократна употреба,  чиито изисквания за продуктов дизайн на капачките ще се прилагат от 3 юли 2024 г. 

Системата на Кока-Кола споделя ангажимента на ЕС за насърчаване и подобряване на събирането и рециклирането на отпадъци от опаковки. Нашата цел е да помогнем за премахването на отпадъците от пластмаса, като продължаваме да търсим и предлагаме най-устойчивите начини хората да се наслаждават на нашите напитки“, коментира Юрг Буркхалтер, генерален директор на Кока-Кола ХБК България.

А за да могат и други компании да се възползват от иновативната технология, Кока-Кола не е патентовала прикрепената капачка.

Ние сме първите, но нашият опит може да бъде използван и от останалите, тъй като европейското законододателство изисква всички пластмасови бутилки да бъдат с прикрепени капачки, за да могат едновременно да се предават за рециклиране,“ коментира  още директорът на производствения център на Кока-Кола в Костинброд - Милена Завалова. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии