1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Как да живеем зелено в ежедневието си?

Как да живеем зелено в ежедневието си?

С тези малки стъпки може да опазим природата

Да бъдеш екологично осъзнат не е само да се откажеш от найлонови торбички, става въпрос за вземане на ежедневни избори, които ще определят буквално нашия успех или провал като вид. Можем да бъдем по-съзнателни относно намаляването на замърсяването, опазването на дивата природа, опазването на природните ресурси и да предприемем други действия, които могат да помогнат за забавяне на скоростта на изменението на климата.

Всеки може да направи разликата, особено когато интелигентният избор се превърне в навик и може би дори започне да влияе на другите да предприемат подобни действия. Правенето на правилното нещо за бъдещето на живота на Земята може дори да има незабавни лични ползи. Може да се докосне до вашата креативност, може да ви накара да се ангажирате повече с вашата общност и света и може да допринесе за по-здравословен начин на живот.

Рециклирай

Рециклирането запазва природните ресурси, намалява замърсяването и пести енергия. Рециклирането включва сортиране и почистване на боклука за производство на „вторични материали“ – главно стъкло, хартия, метал и пластмаса – за повторна употреба в продукти. Рециклираният алуминий например е особено ценен ресурс; производството с използване на рециклиран алуминий е 92% по-ефективно, отколкото когато се използват неизползвани суровини, според Aluminium Association. Около 40% от предлагането на алуминий в страната идва от рециклиране, но ние все още всяка година изхвърляме алуминиеви кутии на стойност близо 1 милиард долара, които биха могли да бъдат рециклирани.

Купувайте само това, което ще използвате

Американците, а и европейците са огромни потребители на автомобили, храна, обзавеждане, домакински продукти, оборудване за отдих и електроника. Ние купуваме много повече, отколкото имаме нужда, като много от нашите потребителски покупки се използват много малко. Прекомерното лично потребление на стоки означава по-високи преки и непреки разходи за околната среда. Тези разходи могат да бъдат значително намалени, като се избягва импулсивното купуване и се прави реалистична оценка на нуждата, преди да се направи покупка. Когато все пак трябва да купувате стоки, намерете трайни алтернативи с най-малко количество опаковки и възможно най-нисък въглероден отпечатък и ги поддържайте в добро състояние.

Снимка: iStock
Купете втора употреба

Използвайте платформи за втора употреба, за да купувате използвани артикули, особено дълготрайни стоки, които са необходими за ограничен период от време, като мебели за детска стая. Стоките втора употреба могат да бъдат почти толкова привлекателни и често също толкова функционални, колкото чисто новите покупки, а даването на втори живот на домакински артикул намалява наполовина неговия въглероден отпечатък. Трети или четвърти живот е още по-добре. 

Дарете използвани стоки

Дарението е особено положителна алтернатива на изхвърлянето на използвани потребителски стоки в кошчето. Дайте вашите използвани дрехи, уреди и мебели на нуждаещи се. В допълнение към ползите за околната среда от даването на втори живот на тези предмети, вие помагате на другите.

Купувайте продукти с по-малко опаковки

Депата за отпадъци са затрупани с опаковки от потребителски продукти. Контейнерите и опаковките представляват най-голямата част от битовите отпадъци с почти 78 милиона тона, или близо 30%, според EPA. Малко повече от една трета се рециклира, но огромни количества завършват на сметищата. Опаковките също допринасят значително както за цената, така и за въглеродния отпечатък на потребителските продукти.     

Избягвайте продукти за еднократна употреба

Хартиени и пластмасови чинии и прибори, пелени за еднократна употреба, хартиени кърпи и салфетки, евтини пластмасови съдове и други нетрайни потребителски стоки (стоки, предназначени да издържат за кратък период от време) съставляват около 20% от потока отпадъци в Америка, което възлиза на 50 милиона тона през 2015 г., според EPA. Голямо безпокойство са емисиите на парникови газове, които са резултат от производството и изхвърлянето на тези артикули. Съхранявайте голямо количество издръжливи съдове на изгодни цени, прибори за хранене и стъклария за партита и пикници. Използвайте платнени салфетки, платнени пелени, платнени парцали, акумулаторни батерии, издръжливи самобръсначки и многократно зареждаеми термоси за кафе за кафе за вкъщи.    

Снимка: iStock
Вземете зелен компютър

Когато сте готови да закупите нов компютър, купете такъв с етикет Energy Star, за да спестите 35%-65% от потреблението на енергия и помислете за лаптоп, който използва много по-малко енергия от настолен компютър. Дарете стария си компютър, вместо да го рециклирате. По отношение на емисиите на парникови газове, повторното използване само на един компютър с CRT монитор, за разлика от закупуването на нов, предпазва 1333 фунта въглероден диоксид извън атмосферата.     

Доброволец

Много екологични групи, организации за опазване на земята и други организации за управление на околната среда имат програми за доброволци. Независимо дали става въпрос за събиране на боклук, набиране на средства, разчистване на пътеки, пълнене на пликове или обучение на други, чрез доброволческа дейност вие ще срещнете нови хора, ще останете в крак с текущите проблеми на околната среда и ще допринесете за защитата на нашия свят.   

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Интерактивна образователна инсталация кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Интерактивна образователна инсталация кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Любопитната инсталация посреща посетители на пл. „Света Неделя“ в София до края на март, където всеки ще може да разгледа „Музея на електронния отпадък“ и да предаде за рециклиране старите си електронни устройства

Галерии