1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Скачай в дълбокото, ако искаш компания за 1 млрд. долара (ВИДЕО)

Скачай в дълбокото, ако искаш компания за 1 млрд. долара (ВИДЕО)

Христо Борисов и съоснователите на Payhawk го правят преди пет години (ЧАСТ 2)

 

Един от въпросите, които най-често задавам на представителите на бизнеса, е кой е подходящият момент за създаване на компания. Има ли такъв?

И не защото е най-лесно да го задам, напротив. Отговорът на този въпрос описва бизнес средата в България и потенциала за реализиране на идеи, за които да разказваме след време.  

Едва ли през 2018 г. съоснователите на Payhawk са си представяли, че пет години по-късно ще представяме компанията като първия български еднорог, оценен на 1 млрд. долара. Но ето че Payhawk е пример, че успехите са възможни, когато налице са ясна цел, смелост, добър екип и някой, който да повярва в идеята.  

Няма добър или подходящ момент за стартиране на собствено начинание. Ако искаш да направиш нещо, хвърли се в дълбокото, казва Христо Борисов, съосновател на Payhawk, в рубриката ни “Корпоративни истории”.  

Той скача в дълбокото някога, а днес плува в свои води. Компанията оперира на 32 пазара към момента, а от 7 месеца има офис в Ню Йорк. 

Да стъпиш на американския пазар е дълъг и сложен процес, но и стремеж към разгръщане на максималния потенциал в глобалната финтех индустрия.  

Пътят към САЩ  

В различните държави в Европа действат специфични регулации, законодателствата са различни, финансовите системи също, което създава фрагментиран пазар. Докато пазарът в Щатите е най-големият за финтех услуги, но средата е хомогенна.  

Снимка: Payhawk

“Това беше истинско предизвикателство за нас, но вече работим с американски клеинти. Наемаме активно и служители”, разказва Христо.  

Предприемачът обяснява как работи финтех секторът в САЩ. От гледна точка на финансови инструменти екипът е трябвало да разработи версия на продуктите, които да бъдат адаптирани към американския пазар.  

“Регулациите за работа с платежни инструменти в САЩ се отличават. Но ние видяхме една много добра пазарна ниша, която да атакуваме. Приложихме по-сложни стратегии, подходящи за техния модел на работа и реализирахме продукта”, споделя Борисов.  

Това им отнема година и половина, а като голямо предимство на Payhawk той изтъква, че компанията представя международни решения, които отговарят на местното търсене от страна на клиентите.  

“Ние не обслужваме само Щатите. Работим на голям пазар, растем бързо и съответно ставаме скъпи за компании, които биха имали интерес към нас. Което обаче е в наша полза”, казва Христо.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии