1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Бърнаут? Помита те точно когато си на върха и се чувстваш непобедим (ВИДЕО)

Бърнаут? Помита те точно когато си на върха и се чувстваш непобедим (ВИДЕО)

Успехите нямат значение, когато тялото и психиката страдат, категоричен е Иво Сеизов (ЧАСТ 2)

 

Рутина, стрес и напрежение в работата, липса на лично време – всичко това ни е познато днес. Трупаме все повече негативни емоции в ежедневието си, което влияе на психическото ни състояние, без дори да го осъзнаваме.

Снимка: Андрей Рашев

След като поема по пътя на създаването на собствена финансова компания, Иво Сеизов усеща и цялата отговорност, която пада върху него.

За Иво ви разказваме в поредицата ни „Корпоративни истории“ и когато го видим за първи път – в офиса, уверен в себе си и в знанията си, трудно бихме могли да си представим през какво е минал, за да стигне дотук.

Когато си здрав, можеш да преследваш целите си

На пръв поглед клише, с което сме свикнали, но всички разбираме смисъла, когато не сме в кондиция. И тогава ценим моментите – тези, които ни изграждат и ни правят още по-силни.

Така се чувства и Иво, който променя изцяло визията си за живота през последните години. Той разделя професионалния си път на няколко етапа.

„Преди да стана дилър на финансовите пазари, съм минал през другите нива на компанията, в която стартирах кариерата си“, разказва Иво.

Той не се притеснява да сподели, че е започнал от нулата, тъй като целият процес, макар и динамичен и труден, е бил изграждащ за него.

„Това бяха години, в които опознах себе си. Нямаше нищо по-естествено за мен от реализирането на собствен проект, който изискваше да бъда в пълна кондиция. Раздавах се във всичко, което правех“, казва Иво.

И така повече от десетилетие, след което настъпва момент на промяна - рязка и крайна.

Снимка: iStock

„Предизвиках турбуленция. Сега я определяме като професионално прегаряне или т.нар. burnout. Аз бих нарекъл този етап изчистване на същността“, споделя откровено финансистът.

За него най-важното качество е да държиш на себе си като човек, да бъдеш физически и психически здрав, защото едва тогава можеш да преследваш целите си и да създаваш.

Да преодолееш изпитанието burnout

Снимка: iStock

Всеки трябва да си намери начини, по които да посреща предизвикателствата. Във времето, в което Иво е бил активен спортист, той се е обърнал също и към източните методи и практики като йога и медитации.

„Представете си, че животът ви е във възход и изведнъж всичко се преобръща. Дори класическата медицина не може да обясни състоянието ви. Процесът беше по-сложен, затова се насочих и към алтернативното лечение“, споделя Иво.

Няма как да знаем какво ни предстои, но винаги можем да погледнем изпитанието като опит, който ни дава и ни учи.

„Да, това беше голям урок за мен. Намерих смисъла в този период от живота ми. Той ме направи по-балансиран и ми показа, че не всичко е нашите ръце.“

Иво ни кара да се замислим за успеха и личните постижения и по-конкретно за това, че те нямат голямо значение, когато тялото и психиката ни страдат.

„Или както се казва – ако искаш да разсмееш Господ, разкажи му за плановете си“, усмихва се Иво.

Неговата визия за живота вече е различна. Преосмислена. Той знае, че прави онова, което зависи от него. И се чувства спокоен. Може би и достатъчно подготвен за неизвестното, което му предстои.

„Разбрах от кое бих могъл да се лиша. Подредих приоритетите си.“

Снимка: Иво Сеизов, личен архив

Сега Иво се радва на малките неща, за които някога не е намиралвреме. Чертае обаче и планове за бъдещето – за своето собствено, както и за Advisor.

Като финансист е запознат с икономическите сътресения и прогнозите за геополитиката, а като професионалист знае как да реагира по възможно най-добрия начин за клиентите и за компанията си.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии