1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

"Вендинг машина за лаптопи и стая за кърмене": Добре дошли в новите офиси

"Вендинг машина за лаптопи и стая за кърмене": Добре дошли в новите офиси

Офисът на VMware е приключен напълно на 10 март 2020 г. само 5 дни преди началото на локдауна

 

Можете ли да си представите, че първият „офис“ на компанията, която ви представяме днес, може би е бил някъде между две бюра и две легла в малка стая на общежитие на Станфордския университет…

Да, официално технологичната компания VMware тръгва от идея на няколко състуденти през 1998 г., които решават да създадат продукт, позволяващ да се стартира повече от една операционна система на компютъра. Тази иновация днес стига до няколко огромни офиса и хиляди разработчици, които работят в основните хъбове на компанията по света.

Българският офис, който се намира в Garitage Park, е третият по големина в света. Срещаме се с Мануела Иванова, директор „Работни пространства“ за Източна Европа, която ни води във всички интересни кътчета от високотехнологично ниво, както и тези, които отговарят на високите изисквания на ESG.

Снимка: Евгений Милов

Офисът е приключен напълно на 10 март 2020 г. Само 5 дни преди началото на локдауна компанията започва да прехвърля 1200-те софтуерни инженери, които работят по това време за тях. Близо още 800 души стават част от екипа по време на COVID-19 и някои дори още не са идвали в офиса, защото работят хоум. Това означава, че нашият екип ще пие по кафе в една от кухните преди самите служители дори още да са я видели.

Снимка: Евгений Милов

Изборът на локация се оказва едно от най-важните неща. По време на търсенето компанията си поставя няколко условия, на които новото място да отговаря: да има добра пътна артерия и инфраструктура, брандът да бъде показан по най-добрия начин, да има възможност за разрастване и за разширяване на екипите, както и да бъде място тип комплекс, което да включва спортни съоръжения, медицински център и различни места за хранене.

Снимка: Евгений Милов

След кухнята продължаваме към т.нар. „проджект рум“, специални зали, които присъстват на всеки етаж, помагащи за работата на R&D инженерите и осъществяване на бърза връзка с офисите в Силициевата долина или Индия.

Зад ъгъла попадаме в зала с билярд и различни игри, място доста типично за IT компаниите и изискванията на самите разработчици, които по примера на много други компании в Силициевата долина разпознават тези места като част от корпоративната култура и тази на офиса. Офисът е отворен 24 часа и всеки може да се види с мениджърите си или колегите, когато има нужда.

Офисът на VMware в София

Бързо минаваме през терасата, на която в по-топлите месеци се организират повечето събития на компанията и от Мануела разбираме, че цялостната концепция за офиса е правен заедно с R&D инженерите, които сами избират цветовете, графичните елементи и дори работния стол.

Всички материали по време на дизайн фазата и изпълнението са направени с устойчиви материали, като мокетите, например, са избрани не просто заради визията си и усещането, че си навън, а и защото са от негорим материал, който е напълно рецеклируем за все по-малък отпечатък върху природата. Това се удостоява с одсигурена с Excellent сертификат за “здравословно” строителство на BREEAM сертификат в категория Communities International Technical Standart, с което могат да се похвалят не повече от 20 компании в Европа.

VMware си поставя за цел да бъде въглеродно неутрална компания до 2030 г. затова и някои от мерките, които е взела в своя нов офис са свързани с устойчива енергия като има договор за 100% зелена енергия. На покрива на „Сграда 2“ се разполагат и близо 500 кв. м. соларни панели, които набавят енергията за охлаждане на сървърните помещения. Целят този пакет от устойчива енергия е допълнен от BMS (Building Massinger System), система, която позволява да бъдат измерени температурите, консумациите на ток, въглероден диоксид и нивото на запрашеност във всяка една точка на офиса. Системата може да бъде достъпна от различни отдалечени устройства.

„Дори да съм на командировка в Пало Алто, мога да контролирам дистанционно температурата в офиса в София,“, казва Мануела.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии