1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Безработицата в САЩ се връща към нивата отпреди COVID-19

Свят

Работодателите в САЩ са наели повече служители през юли в сравнение с първоначалните прогнози

Работодателите в САЩ са наели повече служители през юли в сравнение с първоначалните прогнози. Така безработицата в страната пада до 3,5% и достига нивата отпреди пандемията.

Данните показват, че икономическата обстановка е сравнително стабилна, въпреки отчетеното свиване през второто тримесечие и свиването от 1.3% за първото полугодие.

Според данни на Министерство на труда на САЩ разкритите нови работни места извън селскостопанския сектор се увеличават през юли с 528 000.

Икономистите прогнозираха разкриването на средно 250 000 нови работни места, като оценките варираха между 75 000 и 325 000 и задържане на нивото от безработица до 3.6%.

Търсенето на работна ръка намалява в сектори като имотния и търговията на дребно, но пък търсенето на кадри се увеличава в ресторантите и авиокомпаниите, които имат недостиг на служители.

Засиленото търсене на кадри може да поддържа натиска върху Фед, който планира още едно увеличение на лихвите на следващото си заседание през септември. Окончателното решение ще зависи обаче от ръста на инфлацията.

10,7 милиона са незаетите работни места към края на юни като на един безработен се падат по 1,8 работни места. Така пазарът на труда остава напрегнат, а икономистите не очакват особени промени в тенденцията до края на 2022 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии