1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Експерт по щастие разкрива топ изречения, които да използваме всеки ден

Експерт по щастие разкрива топ изречения, които да използваме всеки ден

Искате да бъдете щастливи? Ето как може да го постигнете

 

Прекарах последното десетилетие, потопена в науката за щастието и научих, че нашите взаимоотношения са най-важният фактор, допринасящ за нашето лично благополучие, казва Стефани Харисън, експерт по щастие.

"Докато пишех новата си книга „New Happy: Getting Happiness Right in a World That’s Got It Wrong“, открих, че има две основни пречки, които пречат на по-добрите взаимоотношения – и следователно на по-щастливия живот: никога не сме учили как да изграждаме здрави и подкрепящи взаимоотношения, но това е умение, което, както всяко друго, трябва да се култивира. Освен това живеем в свят, който затруднява инвестирането на време за усъвършенстване на това умение и изграждане на взаимоотношения, които често в крайна сметка остават на заден план пред работата и други отговорности", казва Стефани, цитирана от make it.

Ето добрата новина: Вашите думи имат силата да накарат някой друг да се почувства видян, чут и обичан. И създавайки щастие за някой друг, вие в крайна сметка го изживявате сами.

Всеки ден опитвам да използвам 10 изречения, за да поддържам връзките си процъфтяващи и да прилагам на практика това, което съм научил за щастието, добавя Харисън.

„Как се чувстваш наистина?“

Дори в най-близките си взаимоотношения често се въздържаме да споделим как се чувстваме, твърде притеснени да не сме бреме. Задаването на този въпрос позволява на хората, които ни интересуват, да разберат, че искаме да чуем за широкия набор от емоции, които изпитват.

Снимка: iStock

Освен това им дава шанс да използват „етикетиране“, мощна психологическа стратегия. Изследванията са установили, че изразяването на чувствата ви в думи – като например „Наистина съм стресиран“ или „Днес се чувствам малко разстроен“, улеснява справянето с тези чувства.

„Ще ми кажеш ли повече?“

Ние използваме четири вида въпроси в нашите разговори, според изследователи от Харвард. Най-силните досега са последващите въпроси, които копаят по-дълбоко и изискват повече информация.

Поканването на някого да разшири мислите или чувствата си показва, че наистина ни е грижа.

„Благодарен съм ти“

Отделянето на момент, за да благодарите на някого, не само го кара да се чувства добре – това помага и на нас. Проучванията са установили, че благодарността действа като защитен „буфер срещу стрес“.

Например едно проучване разглежда двойки, които са изправени пред финансови затруднения: /лагодарните двойки са по-малко засегнати от тези предизвикателства и се чувстват по-удовлетворени от връзките си.

Навсякъде около вас хората допринасят за вашето благополучие по различни начини – като например колегата на работа, който помага с проект или приятелят, който ви дава обмислен съвет. Направете своя мисия да забележите усилията им и да им благодарите.

„Страхотен си“

Страшно подценяваме ефекта от обикновения комплимент. Всъщност, получаването на комплимент активира същата част от мозъка ви, както и получаването на пари.

Опитайте се да се съсредоточите върху вътрешните качества на човека като неговото търпение, доброта или смелост. Тези комплименти обикновено означават най-много и водят до най-голямо увеличаване на удовлетворението от връзката.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии