1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Професор от Харвард: Най-щастливите хора балансират и приоритизират тези 3 неща

Свят

Най-щастливите хора "се наслаждават на живота си", казва той

Социологът Артър К. Брукс, който води курс по щастие в Харвардския университет, от десетилетия търси отговорите на въпроса какво означава да си щастлив и стига до някои конкретни заключения.

В книга на Брукс, издадена съвместно с Опра Уинфри, двамата обясняват, че целта в живота ви не трябва да бъде да постигнете щастие, а постоянно да се стремите към "щастие". Брукс често подчертава, че щастието не е дестинация, а посока - нещо, което трябва да се стремите да увеличавате, без да имате предвид крайна цел, пише CNBC. 

Най-щастливите хора "се наслаждават на живота си. Те изпитват голямо удовлетворение от дейността си и имат чувство за смисъл защо са живи", казва Брукс.

Трите неща, които стоят в основата на щастието: 

  • Удоволствие;
  • Удовлетвореност;
  • Цел. 

Удоволствие
Брукс казва, че хората често смятат, че удоволствието е просто удоволствие, но това не е точен начин да се мисли за него. Постоянното преследване на чисто приятни преживявания "е ужасен начин да живеете пълноценен живот", казва той.

"Това, което между другото трябва да направим, е не да се отървем от източниците на удоволствие, а да добавим две неща, които ще ги направят по-човечни." 

Можете да изпитате удоволствие, когато вземете източник на удоволствие и добавите хора и спомени към сместа, каза Брукс: "Ако правите нещо, което е приятно и може да бъде пристрастяващо и не го правите сами, тогава можете да получите удоволствие, което е източник на действително автентично и трайно щастие."

Има преживявания, на които можете да се наслаждавате самостоятелно, като четене на книга, медитация или слушане на музика, но той предлага да се ангажирате със социални дейности, като излизане на питие или гледане на забавни видеоклипове в социалните медии с хора, с които ви е приятно да прекарвате времето си. 

Удовлетвореност
"Удовлетворението е радостта, наградата, която получавате, след като сте се борили за нещо", казва Брукс. "Ние, хората, имаме нужда да се борим, да се стремим, да се жертваме, дори да изпитваме болка в живота си, защото така всъщност печелим нещо."

Когато чувстваш, че нещо, което имаш, е нещо, което си заслужил, това го прави много по-ценно за теб в крайна сметка, каза той.

Брукс сподели една аналогия, която илюстрира концепцията за удовлетворението: "Причината, поради която хората не са толкова щастливи, колкото би трябвало да бъдат, е, че не се наслаждават на вечерята си", каза той. "Защото те никога не са гладни."

Той също така използва примера, че неговите студенти в Харвард не биха били толкова удовлетворени от това, че са изкарали тест, ако са мамили, в сравнение с това, ако са работили наистина усилено, за да учат за изпита. "Искаме да отложим удовлетворението си за истински награди", обясни той.

Цел
Целта е усещането, че животът ви има смисъл - казва Брукс. От трите "съставки" целта е тази, която трябва да изпитвате най-много.

Брукс каза, че смисълът има три подчасти:

  • Съгласуваност: Защо нещата се случват по този начин?
  • Цел: Защо животът ми се развива по този начин? Какви са моите цели и каква е моята посока?
  • Значение: Защо е важно, че съм жив?

Според него няма правилни отговори на тези въпроси, защото отговорите са субективни за всеки. Единствените грешни отговори на тези въпроси са липсата на отговори, "което не е провал. Всъщност това е много добър резултат, ако се провалите, защото знаете какво да започнете да търсите", каза Брукс.

Той допълни, че "е необходима много работа", за да откриете целта си, но е наистина важно да мислите за нея и да имате чувство за посока.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии