1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

5 начина, по които саботирате собственото си щастие на работното място

Топ 5
 

Какви са стъпките, за да създадете условия за щастие на работното място?

 

Всички искаме да бъдем щастливи в работата и в личния си живот. Но за съжаление може да допускате грешки, които всъщност подкопават щастието ви и ви карат да се чувствате потиснати, депресирани или обезсърчени. 

Тези негативни чувства могат да бъдат напълно рационални. Всъщност работниците са исторически нещастни. Много от тях имат усещането, че светът става все по-нестабилен, поляризиран и подложен на високо напрежение. И много работници казват, че се чувстват наблюдавани, стресирани и самотни, докато са на работа, пише Fast Company.

Снимка: Getty/Istock

Ето пет начина, по които може да подкопавате собственото си щастие на работното място - и как да се справите с всяка грешка. 

Не превръщайте щастието в своя цел номер 1

Едно от първите неща, които могат да ви попречат, е да търсите щастието като своя крайна цел. Всъщност едно проучване установява, че когато хората изразходват енергия и време в търсене на щастието, те са склонни да изпитват по-голям натиск и  следователно по-малко радост.

Освен това изследване, публикувано в Journal of Experimental Psychology, установява, че колкото повече се фокусирате върху щастието, толкова по-неудовлетворени ще се чувствате. Има няколко причини за това. Ако прекарвате времето си в търсене на щастието, редовно си напомняте за това, което все още нямате (иначе не бихте го търсили). Вместо това изследванията показват, че е по-добре да се съсредоточите върху благодарността и това, което можете да оцените днес.

Създайте условия за щастие, като се съсредоточите върху благодарността и всичко, което можете да оцените по отношение на хората, работата, възможностите и преживяванията си. Целенасочено размишлявайте върху елементите на работата си, които харесвате, или върху колегите, които внасят лекота в проектите, по които работите. Помислете за начините, по които вашите таланти допринасят за екипа, и търсете начини да направите нещо за другите. 

Не очаквайте щастието да бъде постоянно, линейно или стабилно

Възможно е да подкопавате щастието си и като очаквате да го постигнете и след това да останете в постоянно състояние на блаженство. В действителност чувството ви на удовлетвореност ще се променя. Ще имате невероятна седмица в работата, а след това ще се сблъскате с особено труден проект или проблем с клиент и удовлетворението ви може да спадне. 

Интересно проучване, публикувано в Journal of Experimental Psychology, в което са сравнени над 2300 души от осем държави, показва, че много западни култури вярват, че щастието трябва да е постоянно. Можете да създадете условия за щастие, като се уверите, че някои дни ще бъдат чудесни, а други - не толкова. Поемете дълбоко въздух и след това предприемете стъпки за решаване на проблемите, които ви причиняват нещастие или стрес.

Не избирайте лесния път 

Парадоксът на щастието е, че често някои от най-трудните неща са и най-удовлетворяващи. Например браковете и партньорствата могат да бъдат трудни, но и много смислени. Родителството може да е предизвикателство, но и да носи толкова много радост. А понякога най-трудните неща на работното място са най-удовлетворяващи, като например да се справиш с огромен проект или да пуснеш важна нова иновация, която оказва значително влияние върху пазара.

Снимка: iStock

Освен това, колкото по-усилено работите за нещо, толкова по-добре ще се чувствате, когато го постигнете. Рядко се случва да изпитате дълбоко чувство на удовлетворение, когато току-що сте получили награда. По този начин значителните усилия могат да допринесат за удовлетворението.

Не съдете себе си 

Друг начин, по който можете да се лишите от щастието си, е да съдите себе си спрямо другите. Вярно е, че "сравнението е крадецът на радостта", а социалните медии могат да засилят тенденцията да се самоосъждате и да смятате, че ви липсва нещо в сравнение с всички идилични публикации на другите.

Можете да създадете условия за щастие, като избягвате да се сравнявате с другите и си напомняте, че щастието е уникално за всеки. Може би сравнявате най-лошия си ден с най-добрия на някой друг - или пък сравнявате реалността си с неговото съвършенство, обработено с фотошоп. Свалете напрежението от себе си и знайте, че има много начини да водите добър живот и че вашият може да е различен от този на другите. Да правите най-доброто, на което сте способни, е повод за празнуване. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии