1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Финландски психолог с три важни съвета как да бъдем по-щастливи

Финландски психолог с три важни съвета как да бъдем по-щастливи

В продължение на шест години Финландия е най-щастливата страна в света

 

В продължение на шест години Финландия е най-щастливата страна в света. Но е често срещано погрешното схващане, че хората там просто са родени с положителен възглед за живота, казва Франк Мартела, финландски изследовател по психология и философ. „Би било по-точно да се каже, че Финландия е страната с най-малко нещастни хора в света“, казва Мартела пред CNBC Make It.

Това до голяма степен се дължи на три принципа, често срещани във финландското общество, които помагат за насърчаване на щастието, казва Мартела:

  • Силно чувство за общност и свързаност
  • Правене на добри дела за други хора
  • Намиране на ясна цел за себе си

Ето защо те са толкова „решаващи“ и как да ги включите в ежедневието си, според Мартела.

Общност, благотворителност и ясна цел

„Да имаш хора около теб, които се грижат за теб и на които ти държиш, прави хората щастливи“, казва Мартела. „За щастие това може да е вярно дори при много тежки материални условия.“ Дори и без стабилен дом, хората могат да намерят щастие, като излизат с приятели, посещават семейства и се свързват с други чрез игри на карти или други забавни дейности, показват проучвания.

Що се отнася до правенето на добри дела за други хора, проучване на Държавния университет в Охайо от 2023 г. на 122 души с тревожност, депресия и стрес установи, че извършването на добри дела за другите им дава по-голямо чувство на удовлетворение от живота и щастие. Това могат да бъдат малки действия, като да кажете на някого, че изглежда страхотно днес - или по-големи, като да помогнете на колега по проект или да купите добър подарък за любим човек.

„Когато помагате на някого, когато имате положително въздействие върху другите, вашето собствено щастие и чувство за значимост се увеличават“, казва Мартела. „В ситуации на криза обикновено има много възможности да си помагаме взаимно и това помага и за изграждането на чувство за солидарност.“

Намирането на вашата „цел“ може да е най-трудното от трите. Ако не сте сигурни в това, направете списък с това, което ви прави щастливи в живота,” съветва гост-учен Сунийл Гупта от Харвардския университет в неотдавнашната си книга „Ежедневна дхарма: 8 основни практики за намиране на успех и радост във всичко, което правите”. След това разберете какво свързва тези неща.

„Силното чувство за цел също улеснява понасянето на лошите условия“, казва Мартела. „Всъщност фокусирането върху промяната на тези условия е един очевиден източник на цел, който може да оживи човека и да му помогне да намери смисъл в сегашната си ситуация.“

Институциите играят голяма роля за щастието на Финландия

Има още един „ключов“ аспект за цялостния морал на Финландия, казва Мартела: „Добре функциониращи държавни институции. Склонен съм да кажа, че правителствата не могат да направят хората щастливи, но могат да премахнат много източници на нещастие.

Достъпното здравеопазване и образование, например, са амбициозни цели в много страни по света. За Финландия това е тяхната реалност. „Начинът, по който работи страната ви, оказва огромно влияние върху вашето щастие“, казва Мартела.

Ако сте заобиколени от икономически, политически или социални вълнения, нищо няма да повлияе значително на вашето щастие, добавя той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии