1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Колко тежи един облак?

Свят

Как облаците се носят с такава лекота във въздуха, ако имат такова тегло?

 

Смятате ли, че облаците имат някаква тежест? Как биха могли, ако се носят във въздуха като балон, пълен с хелий? Ако завържете балон с хелий за кухненска везна, той няма да отчете никакво тегло, така че защо един облак да има такова? Ако знаете какво представляват въздушното налягане и барометърът, значи знаете, че въздухът има тегло. На морското равнище теглото (налягането) на въздуха е около 1 килограм на квадратен сантиметър, пише USGS Wildland Fire Science. 

Тъй като въздухът има тегло, той трябва да има и плътност, която е теглото на избран обем, например кубичен инч или кубичен метър. Ако облаците са съставени от частици, те трябва да имат тегло и плътност. Ключът към това защо облаците се носят е, че плътността на същия обем облачен материал е по-малка от плътността на същото количество сух въздух. Точно както нефтът плува върху водата, защото е с по-малка плътност, така и облаците плуват върху въздуха, защото влажният въздух в облаците е с по-малка плътност от сухия въздух. 

Може да изглеждат леки и пухкави, но облаците, които се носят над главите ни, са доста солидни. Типичният облак е с обем около 1 km3 и плътност около 1,003 kg/m3 - с около 0,4 % по-ниска от тази на околния въздух, поради което се носят с лекота. Така че това означава, че един типичен облак тежи около един милион тона, пише BBC. 

Все още трябва да отговорим на въпроса колко тежи един облак. За да се объркат нещата още повече, теглото зависи от това как го определяте:

Теглото на водните капки в облака
Теглото на водните капки плюс теглото на въздуха (най-вече над облака, който се притиска надолу). Ние ще разгледаме само теглото на действителните частици на облака. Една от оценките за плътността на купестия облак е около 0,5 грама на кубичен метър. Облак с обем 1 кубичен километър (km3) съдържа 1 милиард кубични метра. 

Изчисляване: 1 000 000 000 x 0,5 = 500 000 000 грама водни капки в нашия облак. Това е около 500 000 килограма или около 551 тона. Но този "тежък" облак се носи над главата ви, защото въздухът под него е още по-тежък - по-малката плътност на облака му позволява да се носи върху по-сухия и по-плътен въздух.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии