Учени разкриват защо северното сияние е опасно

Учени разкриват защо северното сияние е опасно

Зад красотата му се крие нещо не толкова привлекателно

Северните сияния, които обикновено са ограничени до по-високите географски ширини, наскоро изумиха много хора с фестивал от цветове на нощното небе в Мексико, Южна Европа и Африка. Но за учените, които отговарят за защитата на планетата Земя от мощни слънчеви бури, шоуто не е толкова примамливо, пише АФП, цитирана от БТА.

"Трябва да разберем, че зад тази красота се крие опасност", заяви пред АФП Кантан Верспирен, координатор на програмата за космическа сигурност в Европейската космическа агенция (ЕКА).

На същото мнение е и Майк Бетуи от Центъра за прогнозиране на космическото време в САЩ, който предпочита да се "концентрира върху потенциално вредните въздействия" на слънчевите бури. Те могат да имат негативни последствия за електрическите мрежи и сателитите или да изложат астронавтите на опасна радиация.

Сиянието, което се появи на 11 и 12 май, беше причинено от най-мощната геомагнитна буря след тази от октомври 2003 г., предизвикала прекъсване на електрозахранването в Швеция и повредила мрежите в Южна Африка.

Сега щетите очевидно са по-малки, въпреки че ще минат няколко седмици или месеци, преди компаниите за сателити да разкрият каквито и да било поражения, каза Бетуи.

Има няколко случая на автоматизирани американски трактори, които са спрели, когато GPS системата им е излязла от строя. Геомагнитните бури се формират, когато потоци от електрически заредени частици се изхвърлят от повърхността на Слънцето и достигат магнитосферата - геомагнитното поле на Земята.

Бизнес Видео Подкаст