1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Какви пенсии взимат в съседните ни държави?

Какви пенсии взимат в съседните ни държави?

Ето къде взимат най-малко и къде най-много

 

Според Кодекса за социално осигуряване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст у нас се придобива при навършена възраст 62 години и 2 месеца и осигурителен стаж 36 години и 6 месеца за жените, и навършена възраст 64 години и 7 месеца и осигурителен стаж 39 години и 6 месеца за мъжете.

Към момента минималната пенсия у нас е 523 лева. Очаква се от 1 юли тя да стане 580 лева. Средната пенсия пък е около 750 лева.

Какви са пенсиите в съседните на нас страни?

В Румъния има около 5 милиона пенсионери, а средната пенсия е 786 лева. Пенсиите в северната ни съседка бяха увеличени от 1 януари тази година, а от септември те ще се увеличат с още 40%. Новият пенсионен закон бе одобрен от правителството и приет от парламента. С увеличенията най-малката пенсия в Румъния ще бъде горе-долу колкото средната у нас. 

Минималната пенсия в Гърция е 820 лева. Средната върви около 1550 лева. Размерът на пенсиите варира значително между различните възрастови групи в зависимост от времето, когато са се пенсионирали. Пенсионната възраст в Гърция се определя по сложна формула в зависимост от възрастта и трудовия стаж, но право на пенсия се придобива най-късно на 67-годишна възраст.

Средната пенсия в Сърбия е 760 лева, а правителството обещава тази година тя да стигне 860 лева. 

Минималната пенсия в Турция е 419 лева. Очаква се тази година тя да стане 600 лева. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии