1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,464.9

Най-скъпите мебели, продадени някога

Блясък

Един дом няма как да бъде завършен без предметите, които улесняват човешката дейност

Един дом няма как да бъде завършен без предметите, които улесняват човешката дейност. Един дом, колкото и да красив, няма как да бъде завършен без мебели. Предметите, които улесняват ежедневната човешка дейност, могат да достигнат много висока стойност, ако са в добро състояние. 

Всъщност, сред мебелите има и много луксозни. Ето кои са 10-те най-скъпи в историята: 

Бюро “Парния”

“Парния” създава тази скъпа маса от шест различни вида екзотични дървета, включително карпатски бряст и абанос, със специално проектирано стъкло отгоре. Дизайнът на масата отразява артистично съвършенство и лукс. Той обаче идва с огромна цена - $200 000. Направена е по поръчка за шоурума на марката в Северен Скотсдейл, щата Аризона, за пет месеца. Фирмата е известна с това, че обслужва изтъкната клиентела, която включва топ изпълнителни директори на различни компании, кралски особи и знаменитости от целия свят.

Табуретка от масивно злато

Тази табуретка е произведена в Китай. Създадена е от почти 50 кг. чисто злато. Според информацията, това бижу е продадено от магазин за бижута в провинция Дзянсу. Това се случва срещу $1.3 млн. 

Офис столове от “Пининфарина”

“Aresline Xten” са скъпи офис столове, дело на италианската фирма “Пининфарина”. Тя си партнира успешно с автомобилните гиганти като “Ферари” и “Мазерати”. В тези столове дизайнерите залагат на уникален полиуретанов материал, който помага за намаляване на напрежението върху гърба, както и на специален плат, предназначен за олимпийци. Според анализите им, всичко това намалява напрежението при седене и умората с до 60%. Предлагат се в четири цвята - син, син металик, червен и антрацит срещу сумата от $1.5 млн. 

Магнитно плаващо легло “Руйсенаарс”

Изключително иновативна мебел. Нидерландският архитект Яняп Руйсенаарс създава това легло с помощта на фирмата “Бейкър Магнетикс”. За да стане този проект реалност, авторите прекарват в тестове 6 години. След това обаче намират начин чрез магнитни сили да поставят тази мебел на 40 см. над пода. Леглото е застопорено към земята с кабели, намиращи се в четирите му края. Това му позволява да бъде поставено както на закрито, така и на открито. Вдъхновено е от монолита от филма на Стенли Кубрик „2001: Космическа одисея“. За да имате такова легло, ще трябва да се разделите с $1.6 млн. 

Позлатената витрина “Джордж II"

През 2008 г. тази красива мебел е продадена на търг от аукционна къща “Christie's” срещу $3.9 млн. Дело е на известния дизайнер Томас Чипъндейл, което прави стойността й такава. Изделието представлява правоъгълен шкаф с балдахин отгоре, украсен с камъни и листа. Вътре има три рафта с отворени шарки. Отстрани е със стъклени секции, а отдолу има чекмеджета с шарен дизайн. Крачетата на шкафа са квадратни и разполагат със скоби във формата на листа. Има позлатено покритие. 

Маса “Туфт”

Изваяна е на ръка през 1700 г., тази маса е кръстена на своя създател Томас Туфт. Стеснява се в края и разполага с редица декорации и детайли. Излиза на бял свят по желание на Ричард Едуардс от Лумбъртън, щата Ню Джърси. Масата е в стил “Рококо”, като има крака, които в долната си част са с кръгла форма. На търг във Филаделфия се сдобива с нов собственик срещу $4.6 млн.  

Комодът “Харингтън”

Макар че в днешно време не се приема за много бляскав предмет в домакинствата, комодът (б.а. - вид скрин с декоративна функция) някога е използван от богатите семейства. Служил е не само като полезна вещ, но и като мебел, доставящ естетическа наслада. “Харингтън” е изобретен от популярния майстор в този стил Томас Чипъндейл през 18-ти век. През 2010 г. скъпата мебел е оценена на $5 млн. след търг. 

Антично бюро

Това бюро е познато от 1760 г., като е произведено от фирмата “Годард и Таунсенд”, в Нюпорт, щата Роуд Айлънд. От него са направени само 9 бройки, което го превръща в много рядка вещ. През 1989 г. един от тези предмети се озовава в “Christie's” срещу $11.4 млн. По онова време се превръща в най-скъпата американска мебел, продавана някога. 

Столът “Дракон”

Проектиран е от ирландската дизайнерка Ейлън Грей между 1917 и 1919 г. Сложните изображения на дракони имат поразителна прилика с емблематични елементи, присъщи за традиционното китайско изкуство. Красиво издълбаните подлакътници, с техния плавен дизайн, предизвикват сравнения с този изчезнал вид, заради което столът е наричан „Дракон“. Направен е от ръчно изработена кожа и резбовано дърво. Той е част от колекцията на модния дизайнер Ив Сен Лоран, който го придобива през 2009 г. срещу $27.8 млн. 

Шкаф “Badminton Chest”

Най-скъпата мебел в света е шкафът, известен като “Badminton Chest”. В такава я превръща сумата от $36.7 млн. За да оглави тази класация, този предмет е украсен с много скъпоценни камъни, включително аметистов кварц. По него работят 30 майстори, а процесът отнема 6 години. Направен е по поръчка на Хенри Съмърсет (б.а. - третият херцог на Бофорт) през 1726 г. Името му идва от това на имението на херцога - “Бадминтон Хаус”, което се намира в Глостършър (Англия). Висок е 386 см., докато широчината му е 232.5 см. В момента антиката се намира в Музея в Лихтенщайн. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии