1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Тенденции при мебелите: дръзки цветове и 3D ламперии

БГ Бизнес

Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост разкрива какво е модерно тази година

Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост разказва за това какви са най-новите тенденции в интериорния дизайн през 2024 г. 

Мебелите като атракция

Интериорният дизайн през 2024 г. се фокусира върху динамиката и експресивността. Мебелите не са фон, а ярка атракция! Всяко изделие – дали ще е ексцентрична помощна масичка или цветен стол трябва да привлича вниманието с оригинален дизайн и дръзки цветове. Може да е неоново кресло, което да изпъква на фона на останалите мебели в неутрални цветове, или пък маса, която е като произведение на изкуството.

Заоблени и меки форми 

Строгите и прави линии вече не са доминиращи в интериора. Меките и заоблени форми са изключително актуални както в дизайна на мебели, така и в архитектурата. Внасят усещане за комфорт и са изключително стилни. Вдъхновени са от природата и напомнят на естествените извивки, които се срещат в това, което ни заобикаля навън. 

Ретро връщане към 70-те години

Седемдесетте години се завръщат смело в интериорния дизайн. Тенденцията възкресява очарованието на този период, като съчетава винтидж мебели с уютни неутрални тонове: тъмно оранжево, зелено. 70-те са символ на свободния дух и оптимизма и това с пълна сила важи и за мебелите. Можем да разнообразим дома си с тъмно дърво, лъскави лакирани повърхности, пъстри килими от изкуствена кожа и шикозни мебели, съветват експертите.

Влияние на култура и изкуство  

През 2024 г. интериорният дизайн смело смесва култури и стилове. Домът може да се превърне в уникално пространство, което да отразява пътешествията на своите обитатели и предпочитанията им към определен стил или епоха. Можем да съчетаем азиатско изкуство с модернизма. Картина от Париж с антика от Истанбул, африканска ръчно изработена скулптура и любим японски параван. Всеки елемент ще обогати дома, привнасяйки колорит и уникалност, отбелязват дизайнерите. 

Плодове с костилка

Цветовете на прасковата и кайсията са доминиращите нюанси в тенденциите за 2024 г. Няма как интериорните дизайнери да не се съобразят с Pantone Color Institute, които обявиха Peach Fuzz за цвят на годината. Излъчва топлина и модерна елегантност, подходящ е както за обзавеждане на домове, така и за хотели. Лесно се съчетава и е идеален за аксесоари от текстил, стъкло, продукти за баня и спалня. 

С дъх на зелен градински чай

Зеленият градински чай ще бъде отличителен цвят в палитрата за интериорен дизайн през 2024 г. Тенденцията е в унисон с нарастващото влияние на обзавеждане, вдъхновено от природата. Градинското зелено добавя към интериора спокойствие, баланс и хармония. 

И замириса на кафе

Сред водещите цветове на годината е кафявото. Тези тонове отразяват тенденцията за връщане към комфорта на природата, земната естетика и спокойствието. Универсалността на кафявото внася уют и елегантност в домовете. Дали ще предпочетете цветовата гама на шоколада, пясъчните тонове или еспресото, зависи от вас. Можем да освежим мебелите, тапицериите или дори завесите и килимите в дома си с тези нюанси.  

Технологии и виртуален дизайн 

Интелигентните технологии променят все повече облика на домовете ни. Това, което някога ни се струваше фантастика, днес вече е достъпно удобство. Светлините и температурите се адаптират към предпочитанията на собственика. Много неща в дома са автоматизирани и уредите изпълняват команди. Съвременният дизайн е подчинен на баланса между естетика и технологии. Виртуалните инструменти, задвижвани от изкуствен интелект, могат да проектират мечтаната от нас реалност в дома. 

Устойчивост и екологичен дизайн 

Нашите домове вече могат да бъдат едновременно и стилни, и устойчиви. Все повече брандове използват екологично чисти материали и процеси, което намалява въздействието върху околната среда. Все повече са и хората, които предпочитат да дадат нов живот на мебелите и да превърнат някой стар предмет в уникален елемент от декора на дома. Нараства и търсенето на мебели, които са с местен произход, защото така се подпомага родното производство и се намалява въглероднияj отпечатък, като се спестяват ресурси за транспорт на материали и продукти. 

3D ламперии  

Лампериите, които бяха популярни навремето, се завръщат с триумф. Само че релефните плоскости се използват както при облицовката на стени, така и при производството на мебели. Така това, което някога е било характерен елемент за таваните например, днес се превръща във водеща тенденция в обзавеждането. Създават усещане за игра между светлина и сянка, а също и тризимерност.  

Футуристични метали

Хромът, стоманата и алуминият също се завръщат в интериора. Блестящите и огледални повърхности са отново на мода. Металните покрития са свързани повече с индустриалния дизайн, но успешно могат да се използват и в интериора. Златното и черното доминираха в металния обков и аксесоарите дълго време, сега отстъпват място на хрома, стоманата и алуминия. Мебели от лят алуминий - ако доскоро това може да се е струвало твърде футуристично, вече е факт. Тази година дори е сред най-актуалното, изтъкват експертите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии