Петте града, които да посетим, защото са с най-чист въздух в Европа

Петте града, които да посетим, защото са с най-чист въздух в Европа

Някои големи градове все още могат да се похвалят с чист въздух

 

Замърсяването на въздуха, за съжаление, е основен проблем в много от световните метрополиси, включително и в нашата столица. Някои градове в света са изключително замърсени и качеството на въздуха в тях представлява риск за здравето както на местните жители, така и на туристите.

Въпреки това някои големи градове все още могат да се похвалят с чист въздух поради по-зелената среда и по-строгите екологични разпоредби. Обичаме да посещаваме такива градове и според портала thetravel.com това са петте големи града в Европа с най-добро качество на въздуха.

  • Гьотеборг (Швеция)

Гьотеборг е вторият по големина град в Швеция и се намира на западния бряг на тази страна. Градът е с ниска гъстота на населението, което спомага за запазването на въздуха умерено чист и безопасен за дишане, пише Punkufer.

Други фактори, като въздуха на западното крайбрежие, многобройните паркове и градини, алеите с дървета и екологичните закони, спомагат за поддържането на качеството на въздуха в Гьотеборг на възможно най-високо ниво.

  • Цюрих (Швейцария)

Цюрих е живописен град на северната страна на езерото Цюрих в Швейцария и е най-големият град в страната. Градът, в допълнение към своята незабавна поразителна красота, е основен финансов център в сърцето на Европа и най-известният град в страната.

От няколко десетилетия Цюрих е в списъка на градовете с най-чист въздух в света. Докато туристите се стичат, за да видят елегантността на града, качеството на въздуха носи само допълнителна полза за посетителите.

  • Хелзинки (Финландия)

Столицата и най-големият град на Финландия е също социален, културен и политически център на страната. Въздухът в Хелзинки е чист, годен за дишане и се смята за един от най-безопасните в света за хората. Многото гори, които заобикалят страната, са отчасти отговорни за това качество на въздуха.

Хелзинки също е един от най-удобните за живеене градове в света и качеството на въздуха със сигурност е един от факторите, които хората вземат предвид, когато решават дали да живеят там.

  • Виена, (Австрия)

Виена е голяма, има около 2 милиона жители, но това не й попречи да бъде един от градовете с най-чист въздух в света. Градът все още може да се похвали с впечатляващ индекс за качество на въздуха, който се счита за доста безопасен както за местните жители, така и за туристите.

Освен че е един от градовете с най-чист въздух в света, Виена е известна и като една от най-красивите столици, град с най-големия коледен базар в света и град, пълен със световноизвестни музеи като „Албертина“.

Снимка: Ладислав Цветков

  • Рейкявик (Исландия)

Въпреки че е най-големият град в Исландия и дом на най-разнообразни събития, Рейкявик остава един от най-безопасните градове в света, където можете да дишате дълбоко, без да се страхувате, че дробовете ви ще бъдат замърсени.

Снимка: Reuters

Рейкявик е един от най-чистите и зелени градове на планетата, което го прави център за глобален туризъм. Ако търсите спокоен и красив град с изключително качество на въздуха, Рейкявик е точното място за вас

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст