1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Експерти: 4-дневната работна седмица ще бъде катастрофа за държавата (ВИДЕО)

Експерти: 4-дневната работна седмица ще бъде катастрофа за държавата (ВИДЕО)

Въвеждането на работния модел у нас ще се забави с 2-3 години поне, коментират Жасмина Саръиванова и Георги Първанов

 

Представете си, че България е страна, в която се работи 4 дни и ни остават 3, в които можем да работим върху себе си, личностното си развитие, да пътуваме, да учим нови езици или професии, да си обръщаме повече внимание, да прекарваме повече време и със семейството си – това е доста добра перспектива, смята HR експертът Георги Първанов.

Снимка: bTV Бизнес Новините

Заедно с Жасмина Саръиванова, експерт „Социален диалог“ към Българска стопанска камара (БСК) те коментират идеята за 4-дневната работна седмица в новото издание на Бизнес Видео Подкаст.

С наближаване на летните месеци този модел на работа става все по-дискутиран – това има своите обяснения, най-вече свързани с психологическите аспекти, казва Жасмина.

Снимка: iStock

„Трябва да имаме време за физическо, но и за емоционално възстановяване. Професионалното натоварване не бива да се пренебрегва -  неслучайно говорим толкова усилено за проблеми като бърнаут“, пояснява Саръиванова.

Нещата се случват стъпка по стъпка. Пазарът ще изчисти модела, категоричен е Георги. Той сподели и предишни свои прогнози, според които до 2025 г. повече компании у нас ще припознаят идеята за 4-дневна работна седмица, но времето показва, че те далеч не са готови.

„Ще отнеме повече – 2-3 години поне, въпреки че законодателството казва, че фирмите могат да приложат модела още днес“, коментира Първанов.

Снимка: bTV Бизнес Новините

Саръиванова допълва, че законодателни пречки няма. Ключово е организирането на работния процес в компаниите. Според нея практиката трябва да бъде въвеждана на ниво предприятие, бранш дори, в никакъв случай на национално.

Факт е, че този модел няма как да работи във всички индустрии, тъй като едни компании могат да бъдат облагодетелствани за сметка на други, казва HR експертът. Когато се правят анкети, винаги първата реакция на мениджмънта е негативна, а на служителите – позитивна.

Снимка: istockphoto.com

Има значение дали говорим за частния и държавния сектор, защото 4-дневна работна седмица би била катастрофална за държавата, коментира Жасмина. Същото важи и за публичните компании. Това е друг акцент от дискусията, който обръща внимание и на още по-наболял проблем. Един работодател трудно би си позволил да приложи модела, ако има повече клиенти, например, но разполага с недостатъчно служители.

„Под 3 млн. са работещите в България – на това число не се обръща внимание. Ще стават и по-малко, защото цяло поколение ще излезе от пазара на труда“, коментира Георги.

По думите на Първанов по демографския проблем изглежда се взимат мерки на парче и в краткосрочен план. За предстоящия летен сезон, например, между 8 и 10 хил. разрешителни ще бъдат издадени на чужденци, които да работят у нас  – въпросът е колко от тях ще бъдат реализирани.

Снимка: bTV

„Ние ще ги посрещнем, но нямаме посолства в държави, от които ни трябват хора и ще видим явлението в края на сезона – един да работи за трима“, категоричен е експертът.

Какви мерки предприемат работодателите за привличането на кадри – гледайте в новото издание на Бизнес Видео Подкаст.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии