1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Руската икономика е толкова движена от войната, че не може да си позволи нито да спечели, нито да загуби

Свят

Колко харчи Кремъл за войната в Украйна на година?

Икономиката на Русия е толкова движена от войната в Украйна, че Москва не може да си позволи нито да спечели, нито да загуби войната, според европейски икономист, цитиран от Business Insider.

Рено Фукарт, старши преподавател по икономика в университета Ланкастър, посочи тежката икономическа ситуация, пред която е изправена Русия, докато войната в Украйна приключва втората си година.

БВП на Русия е нараснал с 5,5% на годишна база през третото тримесечие на 2023 г., според данни на руското правителство. Но по-голямата част от този растеж се подхранва от чудовищните военни разходи на нацията, каза Фукарт, като плановете на Кремъл са да похарчи рекордните 36,6 трилиона рубли, или 386 милиарда долара за отбрана тази година.

Снимка: Reuters

„Заплатите на военните, боеприпасите, танковете, самолетите и компенсациите за загинали и ранени войници, допринасят големината на БВП. Казано по-просто, войната срещу Украйна е основният двигател на икономическия растеж на Русия“, каза Фукарт.

Снимка: Reuters

Други области на руската икономика страдат, докато войната продължава. Москва е залята от сериозен недостиг на работна ръка, благодарение на младите професионалисти, които бягат от страната или са въвлечени в конфликта.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии