1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Детски мебели - за какво да внимават родителите при избора?

БГ Бизнес

Какви характеристики трябва да имат мебелите в детската стая и от какви материали да са направени?

 

Когато избираме мебели за детска стая, обикновено разглеждаме каталози и списания, четем в популярни сайтове, блогове. Разглеждаме дори и детските стаи на известни личности в Инстаграм и TikTok. Свикнали сме да търсим цветни и пъстри мебели, които да грабват окото. Само че дали това е подходящо за децата и какво означава да търсим и качество? За какво да се внимава при избора обобщават специалисти от Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост. 

Размери и ергономия

„Мебелите за най-малките трябва да са съобразени с техните нужди и правилно избрани. Важно е те да отговарят на развитието на децата и съответната възраст. Мебелите, предзначени за бебета, са един тип, а за тийнеджъри – други.  Леглото, в което ще спи за пеленаче и прохождащо,  може да не е най-добрата опция да бъде трансформирано в още 2 различни мебели, тъй като съчетаването на много различни функции е много вероятно да се отрази на ергономичността и удобството“, обяснява Кирил Панков, който е производител на детските мебели. Според него мебелите за деца трябва да отговарят на тяхната възраст и размери, за да могат малгучаните да ги използват безопасно.

Снимка: Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост

 

Ако масата, столчето, леглото и гардеробчето са адаптирани спрямо ръста на детето, то ще може да е по-независимо и самостоятелно, да развива нови умения, съветва още той. В случай, че малчуганът е заобиколен основно от мебели, които не отговарят на възрастта му, няма да може свободно да взаимодейства с тях без намесата на възрастен.  Освен това е добре всички изделия в детската стая да са съобразени с ергономията и нуждите на най-малките. Примерно ако купувате столче – важно е да проследите дали има ергономична извивка на седалката, иначе няма да е удобно.

Устойчивост и здравина

Ако детските мебели имат няколко функции и се трансформират заедно със промените в развитието на детето, напълно отговарят и за съвременните изисквания за устойчивост. „Детското легло може да „расте“ с малчугана и да разполага с повече от 1 функция. Това е доста по-практично, защото може да се използва за малко по-дълъг период. Ако родителите направят инвестиция в една бебешка кошара, ще я използват максимум 2 години. Но ако има допълнителни функции, за да не се изхвърля, а да се използва, всъщност е далновидно решение в малко по-дългосрочен план“, обяснява Николай Костов, член на УС на Камарата. 

Костов съветва хората, които тепърва ще избират легло за новородено, да търсят такова, което има различни степени на матрака, да може той да се повдига или смъква спрямо  възрастта на бебето. Важна е също конструкцията, за да може да има здравина,  устойчивост и ергономичност.

Материали

Едно от най-важните неща, за които родителите трябва да се информират, когато избират легло за своето дете, е от какви материали е направено и как са обработени повърхностите.  За тях обикновено се използват специални безвредни масла на водна основа. Те трябва да са възможно най-екологични, защото бебетата имат навика да гризат всичко. Добре е да се провери също и съставът на лепилата, защото категорично не трябва да съдържат свободен формалдехид“, обяснява Николай Костов. От изключително значение е всичко, произведено за деца, да е наистина безопасно и всички производствените технологии и практики да бъдат спазени. 

Цветове и тенденции

Противно на общоприетото, при детските мебели са актуални натуралните, пастелни и земни тонове. Важно е да са ненатрапчиви, така че да не разсейват децата предвид цялата заобикаляща ги среда. Популярен е  скандинавският дизайн, минималистичните и изчистени форми. Да направиш нещо, което е семпло и да не дразни окото, е доста трудна задача, категорични специалистите.

Безопасност 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии