1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

10-те най-скъпи кралски бижута

Топ 5

Такива сложни произведения са не само исторически ценни, но и струват цяло състояние

От векове жените, пленили сърцата на кралете, са удивлявали тълпите с бижутата си при специални поводи. Такива сложни произведения са не само исторически ценни, но и струват цяло състояние.   

Не е тайна, че някои от най-скъпите бижута в света са в ръцете на кралските семейства. Ето 10 от тях: 

Тиарата на императрица Фара от Иран

Императрица Фара от Иран блести с тази тиара, когато се омъжва за Мохамед Реза Шах Пахлави през 1959 г. Бижуто носи името “Noor-ol-Ain" (б.а. - което значи „светлината на окото“). То е дело на американския бижутер Хари Уинстън. За него е използван един от редките и големи розови скъпоценни камъни в света - 60-каратов "Noor-ol-Ain". Освен това, има 324 други розови, жълти и безцветни диаманти, поставени в платина. Императрицата носи тиарата редовно на кралски събития. След революцията през 1979 г. тя е принадлежала на държавата и се твърди, че е изложена в Националния музей за бижута в сутерена на Централната банка на Иран. Стойността й е $10.6 млн. 

Перлата “Cartier La Peregrina” на кралица Мери

Перлата “La Peregrina”, което означава „Пилигримът“ или „Скитникът“, е обиколила целия свят, откакто е открита в Панамския залив през 16-ти век. Първо е принадлежала на английската кралица Мери като подарък от бъдещия й съпруг крал Филип II от Испания. След смъртта й е върната в Испания и е носена от няколко кралици, преди да попадне в ръцете на исторически личности като брата на Наполеон Бонапарт - Жозеф, който управлява Испания в началото на 19-ти век, и по-късно при Елизабет Тейлър като подарък от нейния съпруг. Холивудската звезда моли “Cartier” да я преработят в огърлица от перли, диаманти и рубини. След смъртта й тя е продадена на аукционната къща през 2011 г. за рекордните $11.8 млн. 

Диамантената тиара “Garrard” на кралица Соня от Норвегия

За първи път тази тиара е подарена на принцеса Мод от Уелс през 1896 г., когато тя се омъжва за принц Карл от Дания, който по-късно става крал на Норвегия като Хокон VII. Произведена от “Garrard”, тази скъпоценност на три нива включва основа с диамантено бандо, среда с диамантени листа и горна част с 13 крушовидни диамантени копчета. През 1995 г. е открадната на път за фирмата за оценка и поддръжка. Така и не е възстановена, като от “Garrand" в крайна сметка правят нейна реплика, за да заменят откраднатия оригинал, а тя се озовава в ръцете на кралица Соня. Към днешна дата се смята, че цената на тиарата е $12 млн. 

Изумрудената тиара на принцеса Юджини

На сватбата си през 2018 г. принцеса Юджини показа 100-годишно съкровище на британското кралско семейство. Това е изумрудената тиара “Greville Kokoshnik”. Тя е създадена през 1919 г. от френската къща за луксозни бижута и аксесоари “Бушерон” за британската светска дама Маргарет Гревил, която по-късно я подарява на кралицата. Наподобяваща стара руска диадема, тиарата е изработена от шлифовани в роза диаманти, поставени в платина, като има и шест изумруда от двете страни. Кралица Елизабет я наследява след смъртта на майка си през 2002 г. и я добавя към колекцията си от кралски тиари, но никога не я носила публично. И неслучайно. Това изделие е около $12 млн.  

Колието "Лебедово езеро" на принцеса Даяна

Колието "Лебедово езеро" е създадено за принцеса Даяна, която го носи на балета в лондонската зала "Роял Албърт Хол" през 1997 г. малко преди трагичната й смърт, като се превръща в най-ценното парче в нейната огромна колекция от бижута. Дело е на “Garrand" и съдържа 178 диаманта и пет перли. За комплекта са направени и чифт обеци. След като минава през няколко търга, наскоро този комплект се сдобива с етикет с цена от $12.1 млн. 

Тиарата на принцеса Катарина Хенкел фон Донерсмарк

Поръчана е през 1900 г. вероятно от “Шоме”, от немския принц Гуидо Хенкел фон Донерсмарк (б.а. - 1830-1916 г.) за втората му съпруга - руската аристократка Катарина Слепзов. В тази тиара има 11 големи крушовидни изумруда с общо тегло до около 500 карата, както и поредица от големи шлифовани диаманти, поставени върху редица диамантени лаври от сребро и злато, в основата й. През 2011 г. се сдобива с нов притежател срещу сумата от $12.7 млн.  

Изумруденият чокър на Кейт Мидълтън

Принцесата на Уелс Кейт Мидълтън връща емблематичния кралски изумруден чокър “Delhi Durbar” в светлината на прожекторите на наградите “Earthshot” през 2022 г. Той е украсен с 16 изумруда. Първоначално е подарък за кралица Мери от Махарани от Патиала, която го връча през 1911 г. По-късно е даден на принцеса Даяна като сватбен подарък от кралица Елизабет, като тя го носи няколко пъти. Към днешна дата експерти са на мнение, че стойността му $20 млн.  

Диамантена брошка на кралица Елизабет

Покойната кралица получава розов диамант през 1947 г. като сватбен подарък от геолога Джон Тобърн Уилямсън, собственик на мина в Танзания. Камъкът от 54.5 карата е изрязан до сегашните си 23.6 карата и е проектиран в брошка с форма на цвете от “Cartier”, в добавка към 203 бели диаманта в платинен комплект. Завършен е през годината на коронацията на кралица Елизабет - 1953 г. Бижуто е носено от нея при важни поводи, като семейни портрети, сватбите на принц Чарлз и принцеса Даяна през 1981 г. и принц Едуард и Софи през 1999 г., както и на срещата с бившия президент на САЩ Барак Обама през 2009 г. Ако някой я иска, ще трябва да се раздели с $30.5 млн. 

Брошката “Чипсът на баба” на кралица Елизабет

Друга ценна брошка на покойната Елизабет е „Чипсът на баба“. Прякорът й показва привързаността на кралицата към нейната баба - кралица Мери, която й подарява двата диаманта, когато се възкачва на трона. Те заедно с брошката тежат около 150 карата. “Cullinan III и IV” са част от колекция от диаманти, открити в Южна Африка, и са подарък от южноафриканското правителство за кралица Мери. Тази кралска скъпоценност се равнява на $61 млн. 

Колие “Cartier” на Кейт Мидълтън

Най-ценното кралско произведение е известно като огърлицата “Низам от Хайдерабад". Това е сватбен подарък за кралицата (б.а. - тогава принцеса Елизабет) от Низам от Хайдерабад през 1947 г. Изработена от “Cartier” през 1930 г., огърлицата е украсена с 38 брилянтни диаманта, 13 изумрудено шлифовани диаманта и крушовидна капка в центъра. Херцогинята на Кеймбридж носи екстравагантния аксесоар, откакто е кралска особа, и по - специално на портретната гала през 2014 г. Това специално бижу е на върха в тази класация заради своите $80 млн.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии