Книгите, които струват милиони

Топ 5

Ето кои са най-скъпите печатни произведения

Въпреки развитието на технологиите, книгата все още заема важна част от живота на съвременното общество. Много от тези печатни произведения съдържат съществени факти, свързани с историята, науката и културите в различните краища на планетата.  

Някои книги са изключително редки и се пазят в музеи, а други са в частни колекции. Ето кои са 10-те най-скъпи в света:

"Приказките на барда Бийдъл"

Създадена е през 2008 г. във Великобритания от Джоан Роулинг. Това е книга с детски приказки. Счита се за същата, спомената в “Хари Потър и Даровете на Смъртта” (б.а. - последната от поредицата за Хари Потър). Първоначално е издадена в лимитирана серия, състояща се от седем екземпляра, които са ръчно илюстрирани от авторката. Един от тях е предоставен на търг през 2007 г., като очакванията са да бъде продаден за около $77 000. В крайна сметка, цената му достигна до $3 млн.  

“Първото фолио” на Уилям Шекспир

Известната колекция от пиеси на Шекспир “Първото фолио” вижда бял свят за първи път през 1623 г. или седем години след смъртта му. Тя се счита за едно от най-важните издания в литературната история, както и най-авторитетното и изчерпателно сред неговите произведения. Съмишленици на Шекспир събират общо 36 негови пиеси, като 18 от тях никога преди това не са били известни. "Първото фолио" служи като основа за всички съвременни постановки на творби на най-значимия автор в англоезичната литература и един от най-видните драматурзи в световната история. Смята се, че струва $6 млн.  

Кентърбърийските разкази” от Джефри Чосър

Това е литературен шедьовър, който е определян като крайъгълен камък в английската литература. Издава я Уилям Какстън, който е смятан за първия печатар във Великобритания. Книгата е свидетелство за появата на английския език като литературна среда през 15-ти век. През 1998 г. е дадена на търг за $11.1 млн., което подчертава влиянието й върху развитието на английската литература и популярността на творчеството на Джефри Чосъл.  

“Птиците на Америка” - Джон Джеймс Одюбон

Книгата е смятана за едно от най-големите постижения в орнитологията и изкуството. Появила се на бял свят през 20-те години на 18-ти век, тази творба съдържа стотици илюстрации в реален размер на северноамерикански видове птици. През 2010 г. с „Птиците на Америка“ се сдобива лондонският търговец на произведения на изкуството Майкъл Толемач срещу $12.6 млн. Това подчертава огромното й научно и художествено значение.  

“Молитвената книга на Ротшилд”

Другото й име е “Часовете на Ротшилд” и в същността си е важен фламандски ръкопис. Според специалистите, тя е от периода от 1500-1520 г. Съставена е от 254 фолиа с размер на страницата 228 × 160 mm. Някога е съхранявана в Австрийската национална библиотека, във Виена. Книгата е сред експонатите на търгове на два пъти - през 1999 г. и през 2014 г. в Ню Йорк. В последния случай отива в ръцете на австралийския бизнесмен Кери Стоукс, който я получава срещу $13.9 млн.  

“Псалмите на Бей”

Смятана за национално съкровище, книгата “Псалмите на Бей” заема уникално място в американската история. След като вижда бял свят през 1640 г., се превръща в първата книга, отпечатана в САЩ. До наши дни съществуват само 11 копия, заради което има славата на изключителен рядък и търсен артефакт. За един от тях през 2013 г. Дейвид Рубенщайн се разделя с $14.5 млн. 

“Евангелие на Св. Кътбър”

Този ръкопис от 7-ми век е най-старата оцеляла непокътната европейска книга и един от най-ценните артефакти в Британската библиотека. Погребана е заедно със св. Кътбърт през 698 г. и е открита отново през 1104 г. Тя не само предлага прозрения за ранното християнство, но също така подчертава майсторството на древното подвързване на книги. Предадена е на Британската библиотека през 2011 г. от йезуитите срещу $15.1 млн.

“Магна Харта”

“Великата харта на свободите” е документ от 12-ти век, който установява принципа на ограничено управление и индивидуални права. В света има само 17 издания от нея, което я превръща в нещо много рядко и ценно. Значението се крие във влиянието й върху съвременните правни системи и въплъщението на демократичните идеали. През 2007 г. “Магна Харта” попада в ръцете на Дейвид Рубенщайн, който я приема срещу $24.5 млн.

“Книгата на Мормон”

Представлява печатарска чернова на свещеното писание за движението на светиите. Според легендата, тя е съставена от писания за пророци, живели между 2200 г. пр.н.е. и 421 г. сл. н.е. Ръкописът е издаден за първи път през 1830 г. От него са известни 150 млн. копия, като той е преведен на 112 различни езика. Според запознати, книгата е със стойност от $35 млн.  

“Кодексът Лестър”

Най-скъпата книга в света е “Кодексът Лестър” - $49.4 млн. Представлява ръкописна тетрадка с научни размисли на легендарния художник, изобретател и мечтател Леонардо да Винчи. Тя изследва мислите на италианеца по различни теми, включително астрономията, геологията и теорията за водата. Един от най-известните технологични магнати в света Бил Гейтс я придобива през 1994 г., показвайки своята признателност към изкуството, науката и гения на Леонардо да Винчи. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст